Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Έρχεται νέα αύξηση στα τσιγάρα;

Μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2014 θα πρέπει η ειδική επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο οικονομικών  με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Μπάφα καθηγητή του ΕΜΠ, να παρουσιάσει τις προδιαγραφές του διαγωνισμού για την  ηλεκτρονική παρακολούθηση των φορτίων τσιγάρων προκειμένου να παταχθεί το λαθρεμπόριο.
Έρχεται νέα αύξηση στα τσιγάρα;  - Κεντρική ΕικόναΣαν λύση εχει προταθεί η προμήθεια ειδικών ταινιών ασφαλείας που μπαίνουν στα πακέτα των τσιγάρων, για να ιχνηλατούνται οι διαδρομές και να αποτραπούν οι «μαϊμού» εξαγωγές καπνικών προϊόντων που τελικώς «επιστρέφουν» παράνομα στη χώρα μας και διακινούνται αφορολόγητα σε λαϊκές αγορές και άλλα στέκια  όπου ανθεί το παραεμπόριο.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι το κόστος του διαγωνισμού που  θα προκηρυχθεί αφού σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να στοιχίσει από 200.000 ευρώ μέχρι και 30 εκατ. ευρώ ανάλογα με την εταιρία που θα αναλάβει την προμήθεια αυτών των ηλεκτρονικών ταινιών.
Το κόστος μάλιστα αυτό εκτιμάται πως θα καθορίσει και το ύψος της τυχόν νέας αύξησης της τιμής των καπνικών προϊόντων, δημιουργώντας νέα ένταση στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας καθώς ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου τα πακέτα τσιγάρων έχουν επιβαρυνθεί 10 λεπτά στη λιανική τιμή τους, σε αντικατάσταση του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία.
Οι πληροφορίες του businessnews αναφέρουν ότι η νέα αύξηση  εξετάζεται να είναι 2 με 3 λεπτά στο πακέτο, που θα εξελιχθεί και σ’ αυτή την περίπτωση λόγω ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Καπνού) και ΦΠΑ στα 10 λεπτά.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας δεν είναι οι δήθεν εξαγωγές αλλά η παράνομη εισαγωγή στη χώρα μας «αντιγράφων» κακής ποιότητας τσιγάρων από τρίτες χώρες (κυρίως Βουλγαρία και Τουρκία).
Οι νέες ταινίες ασφαλείας στα τσιγάρα θα «μαρτυρούν» αν ένα πακέτο προέρχεται από φορτίο που είχε δήθεν εξαχθεί σε άλλη χώρα αφορολόγητο, αλλά καταλήγει στην ελληνική αγορά.Με τη χρήση των ειδικών συστημάτων «ακτίνων Χ», που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στα Τελωνεία, θα μπορεί επίσης να ανιχνεύονται παράνομα φορτία σε κρύπτες φορτηγών που εισέρχονται στη χώρα μας.

  πηγή:www.businessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece