Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Δεσμεύσεις καπνοβιομηχανιών σε Επιτροπή Ανταγωνισμού

Συστάσεις στις καπνοβιομηχανίες για τον αποκλεισμό χονδρεμπόρων

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δεσμεύσεις ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναμένεται να αναλάβουν οι καπνοβιομηχανίες προκειμένου να μην αποκλείονται από την πώληση των προϊόντων τους χονδρέμποροι που δεν αποτελούν μέρος του δικτύου διανομής τους.
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της ανεξάρτητης αρχής, όπου θα κριθεί εάν πέντε εταιρείες του κλάδου θα αναλάβουν δεσμεύσεις που οι ίδιες έχουν προτείνει, έχει προγραμματισθεί για τις 29 Απριλίου. Πρόκειται για τις εταιρείες «Παπαστράτος», «British American Tobacco Ελλάς Α.Ε.», «Καπνοβιομηχανία Καρέλια», «Εμπορική Ανώνυμος Εταιρεία Αθανασίου» και «Imperial Tobacco Ελλάς Α.Ε.».
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν μια μεγάλη καπνοβιομηχανία άλλαξε τη λειτουργία του δικτύου διανομής της και από περίπου 100 χονδρέμπορους περιόρισε τη συνεργασία της με περίπου 10. Την ίδια πρακτική ακολούθησαν στη συνέχεια και άλλες καπνοβιομηχανίες. Αυτό προκάλεσε, βεβαίως, την έντονη αντίδραση των πρατηριούχων σιγαρέτων, καθώς και ενώσεών τους, που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη αλλά και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καταγγέλλοντας αφενός οριζόντια σύμπραξη των καπνοβιομηχανιών και αφετέρου ύπαρξη συμβάσεων που τους αποκλείουν από τον κλάδο. Σε ό,τι αφορά το πρώτο η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκτιμά ότι δεν στοιχειοθετούνται ούτε και πιθανολογούνται οι σχετικές αιτιάσεις.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο η εισήγηση της επιτροπής αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι δεσμεύσεις που έχουν προταθεί από τις καπνοβιομηχανίες και αφορούν την τροποποίηση ή κατάργηση συμβατικών όρων στις συμφωνίες διανομής με τους νέους επιλεγέντες διανομείς, σχετικά με την περιοχή ή τους πελάτες που ο διανομέας δύναται να πωλεί προϊόντα καπνού, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των καπνοβιομηχανιών και του εκάστοτε διανομέα.

πηγή:Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece