Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

Επειδή κάποιος συνάδελφος με παρότρυνε να γράψω κάτι ενωτικό, σας επισημάνω τα ακόλουθα:

Πρώτον, μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς μέσα από τις σελίδες αυτού του blog πόσες φορές έχω μιλήσει για την πολυπόθητη ενότητα.

Δεύτερον, επειδή τα προβλήματα δεν αρχίζουν και τελειώνουν στο καπνικό και δυστυχώς έρχονται ακόμα ποιο δύσκολες μέρες, προέχει η ενότητα και η από κοινού συστράτευση για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων.

Ενώ ως πολυάριθμος κλάδος έχουμε τεράστια δύναμη, δυστυχώς όπως έχει πει και κάποιος πολιτικός, «είμαστε ένας κοιμώμενος γίγαντας», όταν δεν φτάνει που έχουμε εξωγενείς παράγοντες που μας δημιουργούν προβλήματα, έχουμε και την εσωτερική γκρίνια, με αποτέλεσμα ο “γίγαντας μονίμως να κοιμάται”.

Όσον αφορά το καπνικό, όπως έχω πει πολλές φορές, παρά του ότι κατά κάποιο τρόπο είμαι φίλο-προσκείμενος στον κρατικό παρεμβατισμό, δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση πως στο σημερινό γίγνεσθαι, που και εμείς με τον τρόπο μας, με την ψήφο μας, με την απάθειά μας σιγοντάραμε να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε στον άκρατο turbo φιλελεύθερο καπιταλισμό, όταν οι κανόνες του παιχνιδιού είναι προσχεδιασμένοι παρά την υποτιθέμενη δημοκρατικότητα των κατά τα’ άλλα διαφόρων θεσμών οι οποίοι εξυπηρετούν τα παγκόσμια διάφορα λόμπυ, δεν πρόκειται να επιτρέψουν την διασφάλιση της βιωσιμότητας μας με την θεσμοθέτηση κανενός σταθερού ποσοστού κέρδους. Άλλωστε όπως πολύ καλά γνωρίζεται, είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία κατά τα’ άλλα πρεσβεύει τον υγιή ανταγωνισμό, την απελευθέρωση των αγορών, την ελεύθερη διαμόρφωση του περιβάλλοντος κερδοφορίας, είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία στην περίπτωση των τσιγάρων ως προς τα παραπάνω κωφεύει!!!

Αυτοί και άλλοι πολλοί είναι οι λόγοι που δεν θα επιτραπεί η θεσμοθέτηση του σταθερού ποσοστού κέρδους μας και μοιραία αργά η γρήγορα θα γίνει αντιληπτό και τότε θα στέψουμε τα “βέλη” μας στις εταιρείες να διεκδικούμε ή καλύτερα να ζητιανεύουμε μονόλεπτα και δίλεπτα για να επιβιώσουμε, αλλά τότε θα είναι αργά διότι η αυτό-ρύθμιση της αγοράς σύμφωνα με τους κανόνες που ορισμένοι έχουν προσχεδιάσει, θα θεωρείτε το περίπτερο περιττό, όταν την δουλειά που εμείς σήμερα κάνουμε ως κανάλι πωλήσεων τσιγάρων, θα αντικατασταθεί από άλλες μορφές σημείων μικρής λιανικής. (Βλέπετε κάρτες κινητής τηλεφωνίας)

Σήμερα που ακόμα οι εταιρείες μας έχουν ανάγκη, θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε ενεργά και να συν-διαμορφώσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού και της κερδοφορίας μας, (βλέπετε διαπραγμάτευση με το PRINCE & STUYVESANT) εμείς κυνηγάμε το “άπιαστο”!!!

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε ως κλάδος, ο τζίρος των περιπτέρων πέραν του καπνικού, έχει πέσει κατά 50%. Έρχονται πιο δύσκολες ημέρες όταν τα όποια οικονομικά μέτρα του τελευταίου χρόνου έχουν μειώσει αισθητά την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή. Κάποτε ακούγαμε για τους Άγγλους, Γερμανούς κ.λπ. πως πήγαιναν supermarket και αγόραζαν μία φέτα καρπούζι και γελάγαμε. Για δείτε πως αλλάζουν οι καιροί. Όσο οι λιανικές τιμές που τα περίπτερα πουλάνε είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις τιμές που πουλάνε άλλα μαγαζιά και ιδιαίτερα σήμερα που ο καταναλωτής μετράει και το τελευταίο σεντς, τόσο ο τζίρος και η κερδοφορία μας θα πέφτει. Όλοι μας πηγαίνουμε στα σούπερ μάρκετ και βλέπουμε τις απίστευτες προσφορές σε ποσότητες και τιμές σε αντίστοιχα προϊόντα που και εμείς πουλάμε!!! Τι κάνουμε ως κλάδος τα τελευταία χρόνια??? Απλά αρκούμασταν και αρκούμαστε στο να αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ για να βγάλουμε λίγο κέρδος παραπάνω και όχι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να αγοράζουμε και εμείς σε τιμές τέτοιες που να μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε τις λιανικές τιμές αυτών των μαγαζιών!!!

Ποια η πολιτική του κλάδου προς αυτή την κατεύθυνση???

Τίποτα. Απλά λειτουργούσαμε ως ευκαιριακοί πωλητές ποντάροντας στην δυναμική των σημείων μας. Τώρα??? Τώρα μας φταίει ο πρόεδρος του Σωματείου, που σίγουρα έχει τις ευθύνες του, όταν εμείς οι ίδιοι, η πλειοψηφία, ποτέ δεν ενδιαφερθήκαμε να στηρίξουμε το Σωματείο είτε οικονομικά, ηθικά, ενεργά με την παρουσία μας, την κριτική μας, την πρότασή μας κ.λπ. ώστε να προλαμβάνουμε καταστάσεις και όχι να τρέχουμε ξωπίσω τους ανήμποροι να αντιδράσουμε πραγματικά.

Αυτά και πολλά άλλα θα μπορούσα να γράφω επί ώρες, αλλά αυτά δεν μαθαίνονται από μια ανάγνωση και μάλλον γίνομαι και κουραστικός.

Άσε που και πάλι θα βρεθούν οι καλοθελητές να μιλήσουν για…

Εις το επανιδείν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece