Εύλογο και λογικό το αίτημα το αίτημα του κόσμου για την αντίστοιχη προσαρμογή του κόστους ζωής σύμφωνα με την μείωση της αγοραστικής δύναμης.
Εύλογο και το αίτημα των συναδέλφων για μείωση των ενοικίων των περιπτέρων, που πέραν της γενικότερης κρίσης, ο περιπτερούχος βιώνει πολλαπλάσια κρίση λόγω του καπνικού.
Προσεχώς θα έχουμε μία ακόμη οικονομική συρρίκνωση, όταν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 23% στα αναψυκτικά, όταν όπως φαντάζομαι λόγω κρίσης θα απορροφήσουμε την όποια επιβάρυνση μή μετακυλώντας την στον καταναλωτή.
Κατόπιν αυτών, η ανάγκη για την προσαρμογή του κόστους λειτουργίας των περιπτέρων, μεταξύ αυτών και των ενοικίων, καθίσταται επιτακτική.
Ωστόσο το πρόβλημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο τόσο για τους μισθωτές όσο και για τους εκμισθωτές και ο δρόμος προς λύση δύσκολος. Απαιτείτε κατανόηση του προβλήματος, λογική και συναίνεση καθώς και θέληση από τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η κυβέρνηση, ενώ παροτρύνει για την μείωση των μισθωμάτων, εξ’ αυτού και η τροποποίηση του άρθρου 43 του Π.Δ. 34/1995 (ΦΕΚ 30 Α), όπως τροποποιήθηκε με το Ν.3853/17.06.2010 (Αρ. Φυλ. 90), δίνοντας το δικαίωμα στις επαγγελματικές μισθώσεις με τη συμπλήρωση ενός έτους να καταγγείλουν τη μίσθωση με σκοπό την μείωση των ενοικίων, σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται με την συνεχή αύξηση τιμολογίων των ΔΕΚΟ κλπ.
Ως προς τα περίπτερα, στο περιβάλλον που βιώνουμε, η μείωση των ενοικίων είναι μεγίστης σημασίας, αλλά ωστόσο είναι μονόδρομος η συνεννόηση και η από κοινού συμφωνία με τον δικαιούχο ανάπηρο, ώστε να τροποποιηθεί το συμφωνητικό μίσθωσης. Σε διαφορετική περίπτωση μόνο δικαστικός μπορεί να επέλθει μείωση των ενοικίων, εφόσον πείσουμε το δικαστήριο με στοιχεία για την αλλαγή των δεδομένων και κυρίως των εσόδων μας.
Ωστόσο πλέον τίθεται και θέμα από πλευράς των δικαιούχων, όταν μέχρι χθες τα έσοδα των αναπήρων από την αυτό-εκμετάλλευση ή τη μίσθωση των περιπτέρων, δεν φορολογούνταν. Σήμερα και μετά τα νέα μέτρα για τη στήριξης της Εθνικής Οικονομίας, (Ν. 3842/23-4-2010 Άρθρο 4 παράγρ. 1) πλέον τα έσοδα από τα μισθώματα φορολογούνται και κατά συνέπεια θα υπάρχει πρόβλημα και από πλευράς των δικαιούχων. Ήδη τα πρώτα θύματα των τελευταίων αλλαγών είναι οι θεραπαινίδες των αναπήρων που συνήθως ήταν και είναι κληρονόμοι του παραχωρηθέντος δικαιώματος της εκμετάλλευσης των περιπτέρων, που λόγω εισοδήματος χάνουν το δικαίωμα της άδειας των περιπτέρων.
Κατόπιν αυτών, θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και των δύο μερών, εκμισθωτή και μισθωτή, ώστε να επέλθει ισορροπία και αυτό-ρύθμιση επί του θέματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου