Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΚΑΠΝΙΚΟ “ΚΑΙΕΙ”

Σε ιδιαίτερη κρίσιμη φάση βρίσκεται το καπνικό ζήτημα, όταν δεν υφίσταται το αναμενόμενο κλίμα συνεργασίας των εμπλεκομένων, με τους παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών.

Με την απροθυμία των εταιρειών για μικρή ανατίμηση των σημάτων τους και ιδιαίτερα την υποτίμηση σημάτων λίγο πριν τις εξαγγελίες του Υπουργείου Οικονομικών, οδηγεί σε αδιέξοδο την όποια συμφωνία για την αποσυμφόρηση των φόρων, την μερική αύξηση των φορολογικών εσόδων και την βελτίωση των περιθωρίων κέρδους των λιανοπωλητών.

Μετά από το διαφαινόμενο αδιέξοδο, τα “όπλα” που διαθέτει το Υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη κατάσταση, είναι ελάχιστα ως μηδαμινά, όταν ρητά προβλέπεται πως οι εταιρείες καπνικών προϊόντων, ελεύθερα μπορούν να διαμορφώνουν τη λιανική τιμή πώλησης των προϊόντων τους.

Το ένα σίγουρο “εργαλείο” είναι η αύξηση του ελαχίστου φόρου από 75% που είναι σήμερα, να ανέβει στο 90%. Αυτό έχει σαν συνέπεια να εξαναγκάσει τα φθηνά σήματα να ανατιμηθούν, φτάνοντας την λιανική τιμή 2,70€. Ωστόσο αυτό από μόνο του, δεν διασφαλίζει τα φορολογικά έσοδα, ούτε βελτιώνει τα δικά μας περιθώρια κέρδους, όταν η αύξηση του ελαχίστου δεν επηρεάζει τα μεσαία και ακριβά σήματα.

Άλλο ένα, αν και παράτυπο “όπλο” αντιμετώπισης του αδιεξόδου, είναι η θεσμοθέτηση ποσοστού επί της λιανικής τιμής για τους λιανοπωλητές. Σας παραπέμπω στο άρθρο μου από 10 Αυγούστου με τίτλο «Τσουνάμι εξελίξεων» στη διεύθυνση http://peripterades.blogspot.com/2010/08/blog-post_10.html «Να αντιδράσει βίαια, θεσπίζοντας παράτυπα και προσωρινά σταθερό ποσοστό επί της λιανικής τόσο για τον λιανοπωλητή όσο και για τον χονδρέμπορο, αναγκάζοντας έτσι τις εταιρείες να ανατιμήσουν. Π.χ. όταν σήμερα η φορολογία φτάνει το 85,7%, μένει το 14,3% για όλο το δίκτυο. Αν δώσει το 8% στον λιανοπωλητή και το 3% στον χονδρέμπορο, τότε μένει για την εταιρεία 3,3% με το οποίο δεν καλύπτει ούτε κόστος, με αποτέλεσμα έτσι να τις αναγκάσει να ανατιμήσουν μέχρις ότου οι εταιρείες προσβάλουν την παράτυπη απόφαση του Υπουργείου ή μέχρις ότου βρεθεί άλλη λύση».

Αν και θα ήταν η ιδανικότερη λύση για εμάς, όπως έχω πει πολλές φορές, προσκρούει ως προς την εφαρμογή του, όπως επίσης πολλές φορές έχω αναλύσει. Ωστόσο μετά το διαφαινόμενο αδιέξοδο ως προς τη λύση του καπνικού, “παίζει” όσο ποτέ η εφαρμογή της θεσμοθέτησης, τόσο ως απειλεί, όσο και στο να εφαρμοστεί έστω και προσωρινά!!!

Πραγματικά το Υπουργείο βρίσκεται σε αδιέξοδο, όταν πρωτίστως θα πρέπει να αυξήσει τα φορολογικά του έσοδα κατά 500εκ., σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό και δευτερευόντως να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους των λιανοπωλητών.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, τα διαφαινόμενα σενάρια ως λύση είναι δύο:

ü Η τελική συμφωνία των εταιρειών για ανατίμηση έστω και την τελευταία στιγμή για να αποφύγουν τα χειρότερα γι’ αυτές που είναι η θεσμοθέτηση ποσοστού για τους λιανοπωλητές.

ü Η θεσμοθέτηση ποσοστού εξαναγκάζοντας τις εταιρείες σε υποχρεωτική ανατίμηση για την διασφάλιση των επιπλέων φορολογικών εσόδων και τη λύση για τους λιανοπωλητές, με ότι αυτό συνεπάγεται!!!

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι αποφάσεις και όχι οι προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών, θα μας γνωστοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, με την κατάθεση προς ψήφιση του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου.

Αν τελικά επικρατήσει το πρώτο σενάριο, για το οποίο απεύχομαι, αφενός πως θα εκκρεμεί ο προσδιορισμός του κέρδους μας, αφετέρου το όποιο νέο κέρδος θα φτάσει σε εμάς μετά από μήνες, όταν ήδη οι εταιρείες δημιουργούν αποθέματα για να κάνουν τα γνωστά “παιχνίδια” μεριδίων τους, με παλιές τιμές.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece