Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Οικονομικό αδιέξοδο οι μειώσεις των ποσοστών μας

Συνάδελφοι, τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό σε όλους μας, πως η αγορά περνάει οικονομική κρίση. Η μακροχρόνια λιτότητα έχει μειώσει κατά πολύ την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, φέροντας αρνητικές επιπτώσεις και στα μαγαζιά μας, όσο και αν ακούγεται παράξενο για κάποιους που δεν γνωρίζουν. Η ολοένα συνεχή μείωση του τζίρου από το περίπτερο μέχρι και τις εταιρείες, είχε σαν αποτέλεσμα την εξεύρεση τρόπων σταθεροποίησης ή ακόμη και την αύξηση των κερδών, για να αντέξουν στην οικονομική πίεση. Αυτό όμως έγινε μόνο από τις εταιρείες. Εμείς αφημένοι στην τύχη μας δεν προβήκαμε σε καμία ενέργεια για να σταθεροποιήσουμε τα έσοδά μας. Λειτουργούσαμε και λειτουργούμε ως "περιπτεράδες" όσο κι αν αυτό ακούγεται βαρύ, περιμένοντας το "μάνα εξ' ουρανού". Ανήμποροι να αντιδράσουμε, σκεπτόμενοι ατομικά και όχι συλλογικά, δεχθήκαμε και δεχόμαστε την συνεχή μείωση των ποσοστών μας από τις εταιρείες που εμείς γιγαντώσαμε και το τραγελαφικό; δεν έχουμε συνειδητοποιήση πως από εμάς εξαρτιόνται. εμείς τους προωθούμε τα προϊόντα τους στην αγορά. Θα αναφέρω ως παράδειγμα τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας. Θυμόσαστε συνάδελφοι τη ποσοστά μας έδιναν όταν πρωτοβγήκαν στην αγορά, για να μπούνε στα μαγαζιά μας; 15%. Σήμερα συνάδελφοι πού έχουν φτάσει; Στο 4-5%, κατεβάζοντας σταδιακά ανά μισή μονάδα. Γιατί το επιτρέψαμε συνάδελφοι; Γιατί το επιτρέπουμε ακόμη συνάδελφοι; Τί θα πρέπει να γίνει για να αντιδράσουμε; Ήδη πολλά περίπτερα έχουν κλείσει και καθημερινά κλείνουν, όταν το κέρδος συνεχώς μειώνεται σε αντίθεση με το κόστος λειτουργίας που συνεχώς αυξάνεται. Ως πότε συνάδελφοι θα μένουμε αδιάφοροι μετατοπίζοντας τις ευθύνες μας στην κακή μας την τύχη; Όχι συνάδελφοι, δεν φταίει η κακή μας η τύχη. Εμείς φταίμε που με την αδιαφορία μας επιτρέπουμε να συμβαίνει αυτό. Θέλω να πιστεύω πως κάποια στιγμή θα αντιδράσουμε, πριν να είναι πολύ αργά.

1 σχόλιο:

Gipedouxos είπε...

Ενω κλεινουν περιπτερα το ενα μετα το αλλο η αντιληψη οτι ειναι επιχειρηση χρυσορυχειο καλα κρατει..καποτε τουλαχιστον ηταν αληθεια..
Γνωριζω ατομα που ειχαν περιπτερο επι 10 χρονια συντηρωντας εαυτους και τεκνα και εκλεισαν προσφατα με χρεος μερικες χιλιαδες ευρω..
Περιμεναν βλεπεις μηπως η πτωση της αγορας ηταν κατι παροδικο...

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece