Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

digi-retail - Ενίσχυση επιχειρήσεων λιανεμπορίου

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ

Στόχος της Δράσης είναι να επιχορηγήσει επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου για την υλοποίηση επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες. Μέσω των ψηφιακών επενδύσεων επιδιώκεται η μείωση του κόστους λειτουργίας, ο αυτοματοποίηση διαδικασιών διαχείρισης αποθήκης, πωλήσεων και αγορών, η αποτελεσματικότερη προβολή τους σε νέα κοινά, καθώς και η δημιουργία συνθηκών εξωστρεφούς ανάπτυξης και βελτίωσης της ανταγωνιστικής τους θέσης. Η δράση συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης καθώς και των αλλαγών συμπεριφοράς των καταναλωτικών συνηθειών εξαιτίας αυτής.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Επενδυτικές προτάσεις μπορούν να υποβάλλουν επιχειρήσεις λιανικής που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στο λιανικό εμπόριο και ασκούν οικονομική δραστηριότητα νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια. Η δράση επιτρέπει τη συμμετοχή επιχειρήσεων λιανικής, ανεξαρτήτως μεγέθους ή αριθμού απασχολουμένων (από πολύ μικρές, χωρίς εργαζόμενους, μέχρι και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις).

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ

Επιλέξιμη προς χρηματοδότηση θεωρείται μία επιχείρηση για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

· Ο υφιστάμενος κλάδος δραστηριότητας ανήκει στο λιανικό εμπόριο (εξαιρούνται μερικές κατηγορίες υπαίθριων αγορών)

· Διαθέτει μια τουλάχιστον πλήρη δωδεκάμηνη κλεισμένη διαχειριστική χρήση.

· Ο κλάδος της επιχείρησης δεν εμπίπτει σε καμία από τις εξαιρούμενες δραστηριότητες της δράσης.

· Κατά την τελευταία τριετία δεν έχει λάβει επιχορηγήσεις από Προγράμματα και Δράσεις Κρατικών Ενισχύσεων που εμπίπτουν στον κανόνα De Minimis, τα οποία αθροιστικά μαζί με την αιτούσα επιχορήγηση υπερβαίνουν τα 200,000€.

· Λειτουργεί νόμιμα, διατηρώντας σε ισχύ όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο άδειες λειτουργίας.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΕ! ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Επιχείρηση που συμμετέχει στη δράση, μπορεί να υποβάλει επενδυτική πρόταση με τις ακόλουθες υποχρεωτικά Ενέργειες:

· Ε(1): Αναδιοργάνωση και εξοικονόμηση πόρων με αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

· Ε(2): Εξωστρέφεια - προώθηση - διεύρυνση κύκλοι εργασιών με χρήση προηγμένων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών Οι Ενέργειες καθώς και οι τυχόν επιμέρους περιορισμοί εξειδικεύονται στους οδηγούς της δράσης.

χρηματοδοτούμενες δαπανεσ

Οι Κατηγορίες Δαπανών (Κ.Δ.) που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της δράσης. είναι οι ακόλουθες:

1. Δαπάνες Προμήθειας Τεχνολογικού Εξοπλισμού.

2. Δαπάνες Προμήθειας Λογισμικού.

3. Δαπάνες Υπηρεσιών Υλοποίησης, προπληρωμένων και/ ή συνδρομητικών υπηρεσιών τεχνολογικού περιεχομένου και ψηφιακών υπηρεσιών ενημέρωσης-προβολής»

ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

ο μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός ανά υποβαλλόμενη πρόταση ανέρχεται σε €500.000, και ο ελάχιστος προϋπολογισμός σε €10.000 (€5.000 για τις επιχειρήσεις χωρίς απασχολούμενο προσωπικό). Το όριο προϋπολογισμού των επενδυτικών σχεδίων μεταβάλλεται αναλόγως του μεγέθους της επιχείρησης.

Το ποσοστό επιχορήγησης ανά εγκεκριμένο έργο ξεκινά από 40% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης (για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις) και φθάνει έως το 60% (για τις πολύ μικρές)। Το ύψος της ενισχυόμενης επένδυσης καθορίζεται με βάση την κατάταξη κάθε επιχείρησης σε προκαθορισμένες κατηγορίες.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ δρασησ

Ο συνολικός προϋπολογισμός (Δημοσία Δαπάνη) που 6α διατεθεί μέσω της παρούσας Δράσης για την ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση ψηφιακών επενδύσεων στο λιανεμπόριο ανέρχεται σε €100.000.000 ποσό που αντιστοιχεί σε υλοποίηση εγκεκριμένων έργων συνολικού ύψους €200,000.000. Το υπόλοιπο 50% (€100.000.000) θα καλυφθεί με Ιδιωτική Συμμετοχή.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Οι επιχειρήσεις λιανικής που επιθυμούν την επιχορήγηση του επενδυτικού τους σχεδίου σε νέες τεχνολογίες υποβάλλουν ηλεκτρονικά την πρόταση τους στο διαδικτυακό τόπο της Δράσης και κατατάσσονται βάση αυτόματης αξιολόγησης, με αντικειμενικά και εκ τω προτέρων γνωστά κριτήρια.

Μόνο προτάσεις που πληρούν όλους τους όρους και τι προϋποθέσεις της Δράσης μπορούν να υποβληθούν. Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η ηλεκτρονική υποβολή οι επενδυτές προσκομίζουν πλήρη φάκελο με τ απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να ελεγχθεί πληρότητα και η ορθότητα των στοιχείων που έχουν καταχωρισθεί.

ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ

Η επιλογή των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν γίνεται βάσει σειράς κατάταξης, που προκύπτει από την αυτόματη αξιολόγηση και μέχρι εξαντλήσεως του ανά Περιφέρεια διαθέσιμου προϋπολογισμού της Δράσης. Η ενίσχυση καταβάλλεται στον επενδυτή σε δύο στάδια: α) με προκαταβολή ύψους 30% της συνολικής επιχορήγησης και β) το υπόλοιπο 70% της επιχορήγησης μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και την πιστοποίηση της από την «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.

Για Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας http://www.opengov.gr/ypoian/?p=1128.

Αυτό αποτελεί μία ακόμη επιτυχία της Διοίκησης της Ένωσης Αθηνών, όταν επετεύχθη μετά από πολλές συναντήσεις με τους παράγοντες της ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙΣ Α.Ε. και προσκόμισης σχετικού φακέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece