Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Θεσμοθέτηση περιθωρίων κέρδους επί της λιανικής ΤΩΡΑ!!!

Φτάνει πια ο εμπαιγμός, η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση που μας καθιστά αδύνατους και ανίσχυρους στην διεκδίκηση της οικονομικής και εμπορικής μας επιβίωσης.
Δραστηριοποιούμενοι σε ένα περιβάλλον ελεύθερου ανταγωνισμού, σε καμία των περιπτώσεων δεν αποτελούμε εξαίρεση  του κανόνα, ως προς την ελεύθερη διαμόρφωση των περιθωρίων κέρδους μας, σε σειρά προϊόντων που εμπορευόμαστε. Βλέπε, καπνικά προϊόντα, χρονοκάρτες και κάρτες κινητής τηλεφωνίας, ημερήσιος και μηνιαίος έντυπος Τύπος κ.λ.π.
Σε καμία Ευρωπαϊκή Οδηγία, Νομολογία ή Εθνική Νομοθεσία,  δεν  προβλέπεται η επιβολή τιμή αγοράς και πώλησης. Αντιθέτως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.
Σύμφωνα με τον Νόμο 3959/2011 «Προστασία του ελευθέρου ανταγωνισμού»  στο άρθρα 1 αναφέρονται τα ακόλουθα:
 «Άρθρο 1
Απαγορευμένες συμπράξεις
1. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, απαγορεύονται όλες οι συμφωνίες και εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων και όλες οι αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού στην Ελληνική Επικράτεια, και ιδίως εκείνες οι οποίες συνίστανται:
α) στον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών αγοράς ή πώλησης ή άλλων όρων συναλλαγής,
β) στον περιορισμό ή στον έλεγχο της παραγωγής,της διάθεσης, της τεχνολογικής ανάπτυξης ή των επενδύσεων,
γ) στην κατανομή των αγορών ή των πηγών εφοδιασμού,…»

Άρθρο 2
Καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης
«1. Απαγορεύεται η καταχρηστική εκμετάλλευση από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις της δεσπόζουσας θέσης στο σύνολο ή μέρος της αγοράς της Ελληνικής Επικράτειας.
2. Η καταχρηστική αυτή εκμετάλλευση μπορεί να συνίσταται ιδίως:
α) στην άμεση ή έμμεση επιβολή μη εύλογων τιμών αγοράς ή πωλήσεως ή άλλων όρων συναλλαγής,
β) στον περιορισμό της παραγωγής, της διάθεσης ή της τεχνολογικής ανάπτυξης με ζημία των καταναλωτών,
γ) στην εφαρμογή στο εμπόριο άνισων όρων για ισοδύναμες παροχές, ιδίως στην αδικαιολόγητη άρνηση πώλησης, αγοράς ή άλλης συναλλαγής, με αποτέλεσμα να περιέρχονται ορισμένες επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση στον ανταγωνισμό,…»

Άρθρο 11
Κανονιστική παρέμβαση σε κλάδους της οικονομίας
1.      Ύστερα από αίτημα του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ή αυτεπάγγελτα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει συγκεκριμένο κλάδο της ελληνικής οικονομίας που υπάγεται στην αρμοδιότητά της και εφόσον διαπιστώσει ότι στον κλάδο αυτόν δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού και κρίνει ότι η εφαρμογή των άρθρων 1, 2 και 5 μέχρι 10 δεν επαρκεί για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού μπορεί, με αιτιολογημένη απόφασή της, να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας…»

Από τα παραπάνω, προκύπτει πως σε καμία των περιπτώσεων δεν επιτρέπεται η υποχρεωτική υποβολή τόσο της τιμής αγοράς όσο και της τιμής πώλησης.
Επίσης προκύπτει πως και σε περιπτώσεις με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως τα καπνικά προϊόντα, δύναται  η κανονιστική παρέμβαση για την εξάλειψη της στρέβλωσης του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Σε άλλες αντίστοιχες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, υπάρχει θεσμοθέτηση ποσοστών κέρδους επί την λιανικής τιμής των καπνικών προϊόντων σε 10%, 8,74% και 8,5% αντίστοιχα.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο από σχετικό δημοσίευμα Ιταλικού περιοδικού προκύπτει η θεσμοθέτηση ποσοστών.  παρακάτω το παραθέτω μεταφρασμένο απο την GOOGLE.

http://www.panorama.it/economia/opinioni/prezzi-sigarette-aumenti-tabaccai-aggio/

Imagoeconomica
- Συντελεστές: Imagoeconomica
"Σας καλώ να κρατήσει τον εαυτό σας έτοιμο, γιατί σύντομα θα μπορεί να κληθεί να ενεργήσει για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων της μεταπώλησης σας." Αυτά είναι τα λόγια ρυθμό που ολοκληρώνει την ανοικτή επιστολή που ο John Ρίσσο, εθνική πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ιταλικών καπνοπωλεία (Fit), απέστειλε σε όλους τους συναδέλφους του. Μια επιστολή με την οποία τίθεται σε χαρτί το ρητό αίτημα για αύξηση της πριμοδότησης ότι οι μεμονωμένες καπνοπώλες λάβει από την πώληση μεμονωμένων σιγαρέττων.
"Το εθνικό συμβούλιο του Fit - γράφει στακτοδέλφινο - αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να στηρίξει τον ισχυρισμό μας για την αύξηση dell'aggio που μας κάνει να επιστρέψει στην κερδοφορία σε παρακμή." Από την άποψη αυτή, τότε είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η τελική τιμή πώλησης στο κοινό ενός προϊόντος καπνού είναι το άθροισμα των διαφόρων εξαρτημάτων. Εκτός από τους φόρους κατανάλωσης που συλλέγει από το κράτος (58,5%), προσθέτει το εξής: ΦΠΑ του 22%, και, στην πραγματικότητα, η πριμοδότηση της καπνοπωλείο, στο μέτρο του 10% της σταθερής τιμής, όλα για να πάρει στη συνέχεια σε ένα συνολική φορολόγηση του 76,5% της τελικής τιμής. Λοιπόν, αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι, με την προαναφερθείσα 10%, η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με το υψηλότερο ποσοστό της πριμοδότησης που καταβάλλεται στους εμπόρους λιανικής πώλησης. Μετά από αυτό, και πέρα, υπάρχουν Γαλλία και η Ισπανία με ποσοστό 8,74% και 8,5%.
Έτσι, καπνοπωλεία Ιταλικά ΘΑ ζητώντας να αυξήσει τα έσοδά της, παρά το γεγονός αυτό ήδη είναι από τα υψηλότερα στην κυκλοφορία. Μεταξύ άλλων, ο λόγος για τον οποίο το κάνουν να φαίνεται τελείως παράδοξο σε μια κοινή καπνιστής Nostrano. "Η πτώση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων μας - γράφει ακόμα στακτοδέλφινο - επιτείνεται από τις όλο και πιο συχνές μειώσεις των τιμών σε δημόσια πώληση των προϊόντων καπνού, και των σχετικών φορέων.» Εν ολίγοις, οι τιμές θα πρέπει να πηγαίνει προς τα κάτω, και για το λόγο αυτό τα καπνοπωλεία, αντί να επικαλεστεί μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα αποτρέψει ένανπόλεμο με την πτώση των τιμών θα αυξήσει τους φέτα της πίτας. Μια λύση που, περιττό να πω, θα παράγει ένα νέο τράνταγμα με τις τιμές, με συνέπειες για το σύνολο της αλυσίδας εφοδιασμού είναι πολύ ανησυχητική.Ήδη, στην πραγματικότητα, η παράνομη φαινόμενα, όπως η πώληση λαθραίων τσιγάρων, βάζει επιδεινωθεί σοβαρά τη στεγανότητα ολόκληρου του κλάδου.
Ωστόσο, ακόμη και στο πρόσωπο αυτών των σεναρίων καπνοπώλες παραιτηθεί και να ζητήσει από την κυβέρνηση να παρέμβει. Ιταλία, στην πραγματικότητα, έδωσε μια άλλη πολύ ιδιαίτερο: αυτό είναι ένα από τα λίγα, μαζί με την προαναφερθείσα στη Γαλλία και την Ισπανία, όπου η πριμοδότηση καθορίζεται από το νόμο. Σε άλλες χώρες, ωστόσο το ποσοστό για τους λιανοπωλητές είναι το αποτέλεσμα μιας απλήςδιαπραγμάτευσης μεταξύ του παραγωγού και του καπνοπωλείο, που διαφέρει τόσο από τη μία μάρκα στην άλλη. Ως εκ τούτου, τα προϊόντα καπνού λειτουργεί ως ένα κανονικό προϊόν, με περιθώρια για τους λιανοπωλητές για παρόμοια προϊόντα σημαντικά χαμηλότερες. Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος, ως εκ τούτου, ότι, αν πρέπει να γίνουν δεκτά τα πιεστικά αιτήματα των καπνοπωλεία, τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαμε να δούμε μια νέα απότομη αύξηση των τιμών των ξανθιές, ένα γεγονός που για πολλούς Ιταλούς θα είναι ένα ακόμα αφαίμαξη ήδη σε μια περίοδο της πηγής κρίσης.
Κατόπιν αυτών, θα πρέπει όλοι μας να επιδιώξουμε με κάθε δυνατό τρόπο την θεσμοθέτηση ποσοστών επί της λιανικής τιμής των καπνικών προϊόντων, και όχι μόνο, αν θέλουμε την εμπορική μας επιβίωση!!!
Θα πρέπει οι όποιες φωνές κάνουν λόγω για θεσμοθέτηση επί της αποφορολογημένης αξίας να εξαλειφτούν, διότι δεν είναι προς το συμφέρον του κλάδου μας. Δεν είναι προς το συμφέρον μας, όταν έχουμε δει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες καπνικών προϊόντων, για δικούς τους λόγους (μερίδια αγοράς) να προσαρμόζουν τις λιανικές τιμές κοντά στα όρια των φόρων, με αποτέλεσμα εμείς να παίρνουμε όπως πάντα ψίχουλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece