Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Αντέχουν στην ύφεση οι καπνοβιομηχανίες





Παρότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει κάθε τομέα της οικονομίας, από το δημόσιο μέχρι τις τράπεζες, μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες βρετανικές βιομηχανίες επωφελείται από τη συγκυρία: η καπνοβιομηχανία.
Η αξία των μετοχών μεγάλων εταιριών του χώρου, όπως η ΒΑΤ και η Imperial Tobacco, έφθασαν σε ύψη ρεκόρ τους τελευταίους 12 μήνες, με τη μετοχή της ΒΑΤ να διπλασιάζει την αξία της στις 30 στερλίνες. Οι χρηματιστές θεωρούν τις μετοχές καπνοβιομηχανιών «αμυντικές μετοχές», που προσφέρουν το σπάνιο αγαθό της σταθερής απόδοσης της τάξης του 4% ή και παραπάνω. Ο αναλυτής της Investec Securities Μάρτιν Ντεμπού εξηγεί: «Οι μετοχές αυτές είναι ό,τι πλησιέστερο μπορεί να βρει κανείς σήμερα στα ομόλογα, προσφέροντας σταθερή εισοδηματική ροή, πράγμα σπάνιο στη σημερινή αγορά».
Αν και οι πωλήσεις προϊόντων καπνού υποχωρούν σε ποσοστό 2% το χρόνο, η κερδοφορία παραμένει υψηλή, καθώς οι καπνοβιομηχανίες όχι μόνο μετακυλούν το κόστος της επιπλέον φορολογίας στους καταναλωτές, αλλά επιβάλουν και ένα ακόμη «καπέλο» για να αποσβέσουν τις απώλειες από την υποχώρηση των πωλήσεων.
Οι καπνοβιομηχανίες έχουν ξεπεράσει τις ανησυχίες της δεκαετίας του 1990, όταν εκκρεμούσες αγωγές συγγενών θυμάτων του καρκίνου στις ΗΠΑ απειλούσαν την τιμή των μετοχών. Ο ομαδικός εξωδικαστικός συμβιβασμός του 1998, ήρε τους φόβους της βιομηχανίας και επέτρεψε την εκτίναξη των τιμών των μετοχών.
Τα στοιχεία της ΒΑΤ δείχνουν ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό της κερδοφορίας της εταιρίας το 2010, με την τάση αυτή να αναμένεται να διαρκέσει ακόμη τουλάχιστον 15 χρόνια.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece