ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
1 Ιανουαρίου 2001 | 00:00 Topics: Αγοράρόσθεσέ το στο Bobit!
Με σύνθημα “μεγαλύτερα πεζοδρόμια στο Δήμο της Αθήνας” και “βελτίωση της εικόνας της πόλης ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων”, μπήκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο εξόντωσης των περιπτερούχων που έχουν την ατυχία να εργάζονται στα όρια που καταλαμβάνει ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας. Ο Δήμος Αθηναίων.
Το σχέδιο αυτό έχει πλέον όνομα: “Κανονιστική απόφαση για τα περίπτερα”. Τον κανονισμό αυτό συνέταξαν από κοινού οι διευθύνσεις Οδοποιίας, Πολεοδομίας και Προσόδων του Δήμου Αθηναίων και εκτός από τα περίπτερα στο μικροσκόπιο μπαίνουν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα στους δρόμους και τις πλατείες της πρωτεύουσας, οι άδειες των μικροπωλητών καθώς και οι πάγκοι των εφημερίδων.
Ενήμεροι για τα σχέδια του Δήμου ήταν οι εκπρόσωποι των Αναπήρων Θυμάτων Πολέμου, των ενοικιαστών περιπτέρων αλλά και ο στρατηγός Ευστράτιος Χωραφάς αρμόδιος για θέματα περιπτέρου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τουλάχιστον αυτό αναφέρει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με επιστολή του στις 7-1-2000 στη Δημαρχιακή Επιτροπή... Μόνο που η συνάντηση και η ενημέρωση σε όλους τους φορείς έγινε στις 27 Νοεμβρίου του 2000...
Το κομμάτι του κανονισμού που αφορά τα περίπτερα ουσιαστικά απαγορεύει τη διάθεση κοινοχρήστων χώρων σχεδόν σε όλα τα περίπτερα. Μέσα σε οχτώ παραγράφους γίνεται σαφέστατη η πολιτική του Δήμου να οδηγήσει σε λουκέτο αν όχι όλα τότε όσα περισσότερα περίπτερα μπορεί...
Η κανονιστική απόφαση
Αναλυτικά ο “Κανονισμός για τα περίπτερα” αναφέρει τα εξής:
- Δεν παραχωρείται εν γένει κοινόχρηστος χώρος στο περίπτερο πέραν του καθοριζομένου από το Νόμο.
- Δεν παραχωρείται καθόλου κοινόχρηστος χώρος σε περίπτερα που το Δημοτικό Συμβούλιο με σχετικές πράξεις έχει καταργήσει ή στο μέλλον θα καταργήσει.
- Δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος σε περίπτερα που βρίσκονται εγκατεστημένα μπροστά από διατηρητέα κτίρια και ιστορικούς - αρχαιολογικούς χώρους (μουσεία, μνημεία, αγάλματα).
- Δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος σε περίπτερα που το πλάτος του πεζοδρομίου είναι μικρότερο των 3 μέτρων.
- Δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος σε περίπτερα τα οποία αποκρύπτουν βιτρίνες καταστημάτων και εισόδους οικιών.
- Δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος σε περίπτερα που βρίσκονται σε νησίδες ή πεζόδρομους.
- Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος αιτείται την παραχώρηση κοινοχρήστου χώρου που δεν εμπίπτει στις ανωτέρω απαγορεύσεις αυτή θα είναι μέχρι 0,50 τ.μ. σε κάθε πλευρά του περιπτέρου, εφόσον υπάρχει διαθέσιμος χώρος και για τις δύο πλευρές, άλλως στη μία μόνο πλευρά και κατόπιν σχετικής εκθέσεως ελέγχου της αρμόδιας Υπηρεσίας Φορολογητέας Ύλης. Τυχόν ενστάσεις επί των παραχωρουμένων κοινοχρήστων χώρων στα περίπτερα θα εξετάζονται από την Επιτροπή Περιπτέρων, όπως αυτή έχει συσταθεί και λειτουργεί από τους διευθυντές Δ/νσεων Δημοτικών Προσόδων, Οδοποιίας και Αρχιτεκτονικού. Το τέλος για τη χορήγηση αδείας έτους 2001 θα υπολογίζεται σύμφωνα με τους ισχύοντες συντελεστές κατά οδό, κοινοχρήστων χώρων – περιπτέρων – έτους 2000.
- Για τοποθέτηση ψυγείων και παιχνιδιών θα εκδίδεται κατ’ έτος σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πώς ερμηνεύεται ο κανονισμός
Στόχος της κανονιστικής απόφασης δεν είναι άλλος από τη σταδιακή μείωση των περιπτέρων. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στην οδό Λιοσίων σχεδιάζουν την κατάργηση τουλάχιστον των μισών περιπτέρων από αυτά που βρίσκονται σήμερα στα όρια της πόλης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος έχει το Ο.Κ. της κυβέρνησης και φυσικά του υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΘΑ παρουσία του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου εκπροσώπου των αναπήρων, του Ε. Χωραφά και της Δημαρχιακής Επιτροπής, ο υπουργός αρνήθηκε μόνο οποιαδήποτε αλλαγή είχε σχέση με τα τετραγωνικά (εσωτερικά) που καλύπτει το περίπτερο. Οι διαστάσεις δεν αλλάζουν, μπορεί όμως να μειωθεί ο αριθμός των περιπτέρων που υπάρχουν σήμερα στην πρωτεύουσα.
O κανονισμός αυτός οδηγεί τους περισσότερους περιπτερούχους σε εθελούσια έξοδο από το επάγγελμα. Ποιος επαγγελματίας μπορεί να εργαστεί σήμερα όταν περιορίζεται στα στενά όρια (1,30x1,50) του περιπτέρου χωρίς την παραμικρή εκμετάλλευση κοινόχρηστου χώρου; Η κατάργηση ψυγείων και σταντ για περιοδικά και εφημερίδες σημαίνει μείωση των εσόδων του σε βαθμό που δεν θα αξίζει τον κόπο να διατηρεί το περίπτερο.
Στην παράγραφο 3 αναφέρεται ότι δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος σε περίπτερα που βρίσκονται εγκατεστημένα μπροστά από διατηρητέα κτίρια, ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους όπως είναι τα μουσεία, τα μνημεία ή τα αγάλματα. Τουλάχιστον 100 περίπτερα από τα 95 περίπου που είναι γραμμένα στη λίστα του Δήμου εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία.
Στην παράγραφο 4 αναφέρεται ότι δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος σε περίπτερα που το πλάτος του πεζοδρομίου είναι μικρότερο των 3 μέτρων.
Είναι γνωστό σε όλους ότι σ’ αυτή την πόλη (δήμαρχος της οποίας διατελεί εδώ και εφτά χρόνια ο Δημήτρης Αβραμόπουλος) δεν υπάρχουν όχι μεγάλα πεζοδρόμια αλλά ούτε καν πεζοδρόμια... Με αυτό το άρθρο οι εμπνευστές του κανονισμού είναι σε θέση να βγάλουν off τουλάχιστον τα μισά περίπτερα της Αθήνας.
Για την περίπτωση που βρεθεί πεζοδρόμιο μεγαλύτερο από τρία μέτρα υπάρχει άλλο άρθρο... Το πέμπτο του κανονισμού, σύμφωνα με το οποίο δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος σε περίπτερα τα οποία αποκρύπτουν βιτρίνες καταστημάτων και εισόδους οικιών. Ο κύκλος των απαγορεύσεων κλείνει με το άρθρο έξι, το οποίο αναφέρει ότι δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος σε περίπτερα που βρίσκονται σε νησίδες ή πεζόδρομους.
Αντιδράσεις
Ο νέος κανονισμός για τα περίπτερα προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στους ενοικιαστές όσο και στους αναπήρους. Τα αρμόδια σωματεία έχουν καλέσει έκτακτες συνελεύσεις προκειμένου ν’ αποφασίσουν με ποιο τρόπο θ’ αντιδράσουν. Οι ευεργετικές ρυθμίσεις που ευαγγελίζονται τόσο ο δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος όσο και ο αντιδήμαρχος Νίκος Απέργης δημιουργούν μια άψογη εικόνα της πρωτεύουσας σε μακέτα, οδηγεί όμως στην ανεργία ένα μεγάλο κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της Αθήνας.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων Αθήνας η “ΕΝΟΤΗΤΑ” Νίκος Παλιογιάννης προειδοποίησε ότι “αν περάσει αυτός ο κανονισμός τότε πολλοί συνάδελφοι θ’ αναγκαστούν να κλείσουν τα περίπτερά τους και θα βρεθούν στο δρόμο. Εμείς θα καλέσουμε όλα τα μέλη του σωματείου σε γενική συνέλευση κι εκεί θα αποφασίσουμε. Αν χρειαστεί είμαστε αποφασισμένοι να κατέβουμε σε απεργία....
Ο Γρηγόρης Τσιγαρίδας, γενικός γραμματέας του Σωματείου Περιπτερούχων – Καπνοπωλών Αθήνας τόνισε ότι ο κανονισμός αυτός είναι επικίνδυνος για το μέλλον των περιπτέρων. Σίγουρα ξάφνιασε όλο τον κλάδο. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα αφού συναντηθούμε με τον κ. Απέργη και μας εξηγήσει το σκοπό και τη φιλοσοφία αυτού του κανονισμού....
σελφ σερβις Online( 1 Ιανουαρίου 2001)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου