Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΠΟΣΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ;

ΠΟΣΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ;

Οι πρατηριούχοι επιδεικτικά αποφεύγουν το διάλογο, όσον αφορά την συλλογική επαναδιαπραγμάτευση των περιθωρίων κέρδους, όταν:

· Από το 1993 μέχρι και σήμερα, δεν έχασαν ούτε λεπτό, απ’ όποια αύξηση του φόρου ή και της λιανικής τιμής των τσιγάρων.

· Αντιθέτως, με τον τρόπο που χρεώνουν και σε αντίθεση με εμάς, στα φθηνότερα πακέτα τσιγάρων, στα 25άρια και 30άρια το ποσοστό κέρδους τους αυξάνεται, ενώ σ’ εμάς μειώνεται δραματικά.

· Κάνουν συχνά λόγω πως στην πραγματικότητα δεν χρεώνουν με τις τιμές που αναφέρουμε (2,9%) αλλά πως δίνουν μεγαλύτερο ποσοστό για τον περιπτερά. Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως υπάρχει μια δόση αλήθειας, αφού προηγουμένως διευκρινιστεί, πως οι ίδιοι σκεφτόμενοι πονηρά, για να αυξήσουν την πελατεία τους, έκαναν καλύτερες τιμές σε περιπτερούχους που δεν ήταν πελάτες τους, ενώ στους είδη υπάρχοντες πελάτες χρέωναν με το 2,9%. Σε καμία περίπτωση όμως, οι καλύτερες τιμές ποτέ δεν έφταναν το 8,3% -31,3%. Όσον αφορά τα φθηνά, τα 25άρια και τα 30άρια δεν το συζητάμε καθόλου.

· Προβάλλουν δε, ως μέγιστης σημασίας το επιχείρημα, πως η τιμολογιακή τους πολιτική έχει να κάνει με το αν κάνει πιστώσεις η όχι.

Απαντάω:

α) Σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ όπως και στην μετρητής αγορά, δεν έκαναν η κάνουν τις τιμές που φτάνουν το 8,3% - 31,3%.

β) Ο κάθε πρατηριούχος ή περιπτερούχος, είναι υπεύθυνοι ο καθένας από την πλευρά του, για την όποια οικονομική, εμπορική ή όποια άλλη πολιτική εφαρμόζουν στην επιχείρησή τους. Δεν θα μου φταίει ο πρατηριούχος αν εγώ στο περίπτερό μου ανέχομαι τους “τζαμπαζήδες” ή κάνω διάφορες πιστώσεις, έτσι και ο περιπτεράς δεν είναι υπεύθυνος για την όποια πολιτική του πρατηριούχου.

γ) Είναι μαθηματικά βέβαιο και αποδεδειγμένο, πως τους συμφέρει το καθεστώς πίστωσης κάνοντας παράλληλα χρεώσεις με 2,9%, διότι έτσι κερδίζουν επιπλέον έως και 100% στο εμπόρευμα που διακινούν. Αν συναλλάσσονταν μετρητής, θα είχαν πολύ λιγότερα κέρδη, και σε καμία επένδυση αν τοποθετούσαν τα χρήματα των πιστώσεων, δεν θα είχαν την απόδοση που τώρα έχουν. Οπότε τους συμφέρει το καθεστώς των πιστώσεων με όποιο ρίσκο. Δεν θα μπορούσα όμως να πω πως το καθεστώς των πιστώσεων είναι προς όφελος του περιπτερά!!!

Παράδειγμα:

· Σε ένα πακέτο των 3,80€ με την διαφορά χρέωσης 2,9% αντί για 8,3%, κερδίζουν επιπλέον κατά 74%.

· Σε ένα πακέτο των 3,00€ με την διαφορά χρέωσης 2,9% αντί για 8,3%, κερδίζουν επιπλέον κατά 90%.

Σε 1.000 πακέτα των 3,80€ με την διαφορά χρέωσης 2,9% αντί για 8,3%, κερδίζουν επιπλέον κατά 73,76%. Σε ευρώ; Αντί για 58,74€ κερδίζουν 102,07€. Νομίζω πως δεν χρειάζεται να πω τίποτα άλλο। Οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους!!!

Μήπως και αυτά είναι αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece