Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακατατάξεις σε βιομηχανία και εμπόριο φέρνει η ύφεση

Στα χέρια λίγων και ισχυρών η αγορά Βαρύ πλήγμα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Της Δημητρας Mανιφαβα

Σε αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη -κυρίως στο επίπεδο του εμπορίου και των υπηρεσιών- της χώρας οδηγεί η οικονομική ύφεση, αναδιάταξη η οποία σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να είναι βίαιη. Η συρρίκνωση της πίτας οδηγεί στην επικράτηση λίγων και ισχυρών παιχτών στην αγορά και στη δραστική μείωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Μιας επιχειρηματικότητας που σε πολύ μεγάλο βαθμό αναπτύχθηκε όχι στηριζόμενη σε υγιείς δυνάμεις, επαρκή κεφάλαια και επιχειρηματικά πλάνα, αλλά ως συνέπεια απουσίας εναλλακτικής διεξόδου. Το πρότυπο, εξάλλου, της ελληνικής οικονομίας, που τις τελευταίες δεκαετίες στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην κατανάλωση, καθιστούσε μέχρι πρόσφατα τις μικρές επιχειρήσεις σχετικά βιώσιμες. Σε πολλές περιπτώσεις η βιωσιμότητά τους βασίστηκε στη διατήρηση μορφών κρατικού παρεμβατισμού, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους σε ορισμένα προϊόντα, από τα φάρμακα μέχρι τα οπωροκηπευτικά.

Η αντιπαράθεση «μικρών» και «μεγάλων», που έτσι κι αλλιώς προϋπήρχε της κρίσης, λαμβάνει πλέον, υπό τη σκιά της ύφεσης, μεγαλύτερες και βαθύτερες διαστάσεις. Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων συλλογικών φορέων που έλαβαν χώρα μέσα στην εβδομάδα. Ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) με αφορμή την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τον αναπτυξιακό νόμο δεν περιορίστηκε στη δημοσιοποίηση των παρατηρήσεών του επί του συγκεκριμένου σχεδίου. Επέλεξε, όχι τυχαία, να δημοσιοποιήσει κείμενο υπό τον τίτλο «Μνημόνιο για την Ανάπτυξη» (το κείμενο είχε δοθεί στην κ. Λ. Κατσέλη στις 28 Ιουλίου) όπου μεταξύ άλλων ασκεί δριμεία κριτική σε σειρά πολιτικών του υπουργείου Οικονομίας που σχετίζονται με την αγορά και το εμπόριο. Χαρακτηρίζοντας τις πολιτικές αυτές «παρεμβάσεις που, από τη φύση τους, εκφράζουν μία άκρατη παρεμβατική διάθεση και μία δυσπιστία προς την επιχειρηματικότητα και τη λειτουργία της αγοράς», ο ΣΕΒ επιλέγει στην παρούσα φάση να διατυπώσει δημόσια τη διαφωνία του σε κυβερνητικά μέτρα όπως η ρύθμιση χρεών, η παράταση των μισθώσεων, η νέα νομοθεσία για τις προωθητικές ενέργειες, η διεκδίκηση αποζημιώσεων από ιδιώτες για βλάβη που έχουν υποστεί λόγω αντιανταγωνιστικών πρακτικών, η ενεργοποίηση μηχανισμού ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) κ. Δ. Ασημακόπουλος υποστήριξε ότι «δεν θα μας σώσουν οι μεγάλες επενδύσεις Αγγλων, Γάλλων και Αράβων, αλλά πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα», ενώ καταφέρθηκε εναντίον του ΣΕΒ και των τραπεζιτών λέγοντας ότι αυτοί έχουν υποδείξει το 80% των μέτρων του Μνημονίου. Η αναφορά εξάλλου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), που περιλαμβάνεται στο υπόμνημά του προς τον πρωθυπουργό εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στην ανάγκη απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων καυσίμων ή τη άρση των περιορισμών στη διάθεση του ψωμιού είναι μέρος της ίδιας δημόσιας αντιπαράθεσης.

Οι τοποθετήσεις αυτές στην παρούσα συγκυρία δεν είναι συμπτωματικές. Πέρα από το γεγονός ότι υποδηλώνουν την αγωνία των επιχειρήσεων που εκπροσωπούν, δείχνουν ότι γνωρίζουν πως όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της αγοράς είναι ανοιχτά.

Πρώτον, διότι οι ελεγκτές της τρόικας συναντούν πλέον με δική τους επιθυμία όχι μόνο μέλη της κυβέρνησης, αλλά ανεξάρτητες αρχές και συλλογικούς φορείς. Στην τελευταία επίσκεψή τους οι ελεγκτές θυμίζουμε ότι συναντήθηκαν μεταξύ άλλων με τον ΣΕΒ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεύτερον, για πρώτη φορά στο Μνημόνιο, στην επικαιροποιημένη του μορφή, γίνεται αναφορά στο λιανεμπόριο και μάλιστα εκτεταμένη. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει την υπάρχουσα κλαδική νομοθεσία σε σημαντικούς τομείς υπηρεσιών όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση. Η νέα νομοθεσία, σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα πρέπει να μειώσει σημαντικά τις απαιτήσεις που αναφέρονται σε ποσοτικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς, νομικές απαιτήσεις, μετοχικές απαιτήσεις, κατώτερες ή ανώτερες αμοιβές και περιορισμούς σε πολυτομεακές δραστηριότητες. Επιπλέον, η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει μελέτη που θα αναδεικνύει τα νομοθετικά, διοικητικά και άλλα εμπόδια που βάζουν τροχοπέδη στον ανταγωνισμό και στην είσοδο στην αγορά και βάσει αυτής θα πρέπει να υιοθετήσει νομοσχέδιο και άλλες διαρθρωτικές ενέργειες.

Ηδη το υπουργείο Οικονομίας μελετά την άρση μέρους των περιορισμών στην ίδρυση μεγάλων καταστημάτων, καθώς και αλλαγές στο καθεστώς των προσφορών και εκπτώσεων, ενώ δεν αποκλείεται μεσοπρόθεσμα να τεθεί εκ νέου το θέμα της απελευθέρωσης του ωραρίου.

αναδημοσίευση
Hμερομηνία : 29/8/10 Copyright: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece