Στην κόψη του ξυραφιού κινείται η ρευστότητα του Δηµοσίου ακόµη και για την πληρωµή µισθών και συντάξεων το επόµενο διάστηµα: Η εικόνα των φορολογικών εσόδων έχει σηµάνει κόκκινο συναγερµό στο υπουργείο Οικονοµικών, καθώς καταγράφεται σηµαντική πτώση, ενώ την ίδια ώρα τίθεται εν αµφιβόλω η οµαλή δανειοδότηση από την τρόικα εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων. Η κατάσταση έχει φέρει στο προσκήνιο σενάρια και φηµολογίες για πληρωµή δηµοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων µε... χρεωστικούς τίτλους, δηλαδή µε άλλα λόγια έναντι. Αυτό σηµαίνει ότι στην ακραία περίπτωση οι εργαζόµενοι δεν θα βρουν χρήµατα στο λογαριασµό τους, αλλά θα λάβουν... µια «υπόσχεση» ότι θα πληρωθούν κάποια στιγµή, όταν το Δηµόσιο θα έχει επαρκή ρευστότητα. Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου Κράτους εκτιµούν ότι πληρώνοντας µόνο µισθούς και συντάξεις τα ταµειακά διαθέσιµα επαρκούν µέχρι τα τέλη Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν µεγάλες αποκλίσεις από την προγραµµατισµένη εισροή φορολογικών εσόδων.
Μηνύµατα
Ωστόσο τα µηνύµατα που φθάνουν στο υπουργείο Οικονοµικών από τις εφορίες προκαλούν αγωνία. Δείχνουν το φοροεισπρακτικό µηχανισµό να βρίσκεται υπό διάλυση, τους φορολογουµένους να µην πληρώνουν τους φόρους και κυρίως το ΦΠΑ και τις δηµόσιες εισπράξεις µέρα µε τη µέρα καταρρέουν,τάση που αναµένεται να ενταθεί µε δεδοµένη την αβεβαιότητα που πυροδοτούν οι πολιτικές εξελίξεις, όσο δεν σχηµατίζεται κυβέρνηση ευρωπαϊκού προσανατολισµού. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τις πρώτες µέρες του Μαΐου καταγράφηκε µείωση των εσόδων στις εφορίες που υπερβαίνει το 10% σε σύγκριση µε το 2011. Όπως λένε αρµόδια στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, ενώ πέρυσι τις πρώτες ηµέρες του Μαΐου οι ηµερήσιες εισπράξεις των ΔΟΥ ήταν 40 εκατ. ευρώ, φέτος έπεσαν στα 35 εκατ. ευρώ και από τη Δευτέρα, την εποµένη των εκλογών, ο ρυθµός µειώθηκε ακόµη περισσότερο. Οι ηµερήσιες εισπράξεις διαµορφώνονται πλέον περίπου στα 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάθε µέρα το Δηµόσιο εισπράττει λιγότερα έσοδα κατά 15 εκατ. ευρώ. Η εικόνα των δηµοσίων εισπράξεων θα ξεκαθαρίσει προς το τέλος του µήνα. Και αυτό, γιατί στο τελευταίο δεκαήµερο κάθε µήνα γίνονται οι περισσότερες πληρωµές από τους φορολογουµένους ή λήγουν οι προθεσµίες για την πληρωµή φόρων. Ειδικά στο τέλος Μαΐου εκπνέουν οι προθεσµίες για την υπαγωγή στη ρύθµιση των ληξιπρόθεσµων οφειλών προς το Δηµόσιο, για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος από τις µεγάλες επιχειρήσεις και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των νοµικών προσώπων.
Συναγερµός
Ο συναγερµός «χτύπησε» στο υπουργείο Οικονοµικών µόλις έφθασαν τα στοιχεία για τα έσοδα του Απριλίου. Η «βουτιά» κατά 10,2% που κατέγραψαν οι καθαρές εισπράξεις προκάλεσαν έντονη ανησυχία και τώρα όλοι φοβούνται ότι και το Μάιο η εικόνα θα παραµείνει η ίδια και δεν πρόκειται να αντιστραφεί, αν δεν επιταχυνθούν έστω και στο παραπέντε οι διαδικασίες είσπραξης ληξιπρόθεσµων οφειλών, εντατικοποιηθεί το κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής και αποσταλούν όλα τα εκκαθαριστικά σηµειώµατα που αφορούν στη φορολογία ακινήτων (ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010 και 2011, ειδικό τέλος ακινήτων µέσω λογαριασµού ΔΕΗ κ.τ.λ.).
Αν και στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία των εισπράξεων από τους φόρους που εκκρεµούν, µε δεδοµένο το εκλογικό αποτέλεσµα και την ταύτιση της είσπραξης των περισσότερων από αυτούς τους φόρους µε την εφαρµογή του Μνηµονίου.
Αυτό που διαπιστώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονοµικών είναι ότι τόσο οι εισπράξεις από ΦΠΑ όσο και από ειδικούς φόρους κατανάλωσης σηµειώνουν σηµαντική πτώση, κάτι που αποδεικνύει ότι η ύφεση έχει χτυπήσει για τα καλά το βασικό κορµό των εσόδων του κρατικού προϋπολογισµού.
Εµµεσοι φόροι
Δραµατική ήταν η εικόνα τον Απρίλιο στα έσοδα από τους έµµεσους φόρους. Οι εισπράξεις από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης στα οινοπνευµατώδη σηµείωσαν πτώση κατά 30% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μεγαλύτερη µείωση εµφανίζουν τα έσοδα από τα τέλη ταξινόµησης αυτοκινήτων (-60%), ενώ µείωση εµφανίζουν κατά 2,5% και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών. Μεγάλη πτώση κατά 30% εµφανίζουν και τα έσοδα από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης καπνικών προϊόντων. Πάντως, µεγαλύτερο πρόβληµα εντοπίζεται στις εισπράξεις ΦΠΑ, αφού αυτές σχετίζονται τόσο µε την ύφεση της οικονοµίας όσο και µε την προεκλογική χαλάρωση του φορο-εισπρακτικού µηχανισµού. Ειδικότερα, µε βάση στοιχεία, τον Απρίλιο του 2012 τα καθαρά έσοδα σηµείωσαν «βουτιά» 10,2% σε σχέση µε τον Απρίλιο του 2011, ενώ τα έσοδα από ΦΠΑ µειώθηκαν κατά 13,5%.
Ακόµη µεγαλύτερη πτώση σηµείωσαν τον περασµένο µήνα τα συνολικά έσοδα προ επιστροφών φόρων, καθώς διαµορφώθηκαν στο -13,4%.
Αύξηση 1.793%
Το ειδικό τέλος ακινήτων βελτιώνει τα έσοδα
Στο υπουργείο Οικονοµικών λένε ότι αν δεν είχαν εισπραχθεί τους πρώτους µήνες του 2012 οι φόροι στα ακίνητα µέσω των λογαριασµών της ΔΕΗ, τότε η εικόνα θα ήταν ακόµη πιο δραµατική. Για του λόγου το αληθές οι φόροι στην περιουσία κατέγραψαν την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2012 θεαµατική αύξηση 1.793% σε σχέση µε το πρώτο τετράµηνο του 2011.
Στο υπουργείο Οικονοµικών ευελπιστούν ότι έως το τέλος του έτους θα εισπράξουν περίπου 8,5 δισ. ευρώ από την επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούµενων Δοµηµένων Επιφανειών έτους 2012, το φόρο εισοδήµατος φυσικών προσώπων για τα εισοδήµατα του 2011, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για τα περυσινά εισοδήµατα, το αυξηµένο τέλος επιτηδεύµατος, το ΕΤΑΚ 2009 και το ΦΑΠ 2010 και 2011.
Εντός των στόχων
Στα 9,098 δισ. ευρώ το έλλειµµα
«Nάρκη» στα θεµέλια της οµαλής εκτέλεσης του προϋπολογισµού αποτελεί η «αιµορραγία» στα φορολογικά έσοδα. Tα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισµού δείχνουν ότι το έλλειµµα συγκρατήθηκε εντός των στόχων το πρώτο τετράµηνο του έτους, καθώς το «ψαλίδι» στις δαπάνες υπερκάλυψε την έλλειψη εσόδων. Eιδικότερα το έλλειµµα του κρατικού προϋπολογισµού ανήλθε σε 9,098 δισ.. ευρώ έναντι στόχου 11,009 δισ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειµµα για την ίδια περίοδο διαµορφώθηκε στα 1,679 δισ. ευρώ έναντι στόχου 3,262 δισ. ευρώ. Όµως σε σύγκριση µε το πρώτο τετράµηνο του 2011 το έλλειµµα καταγράφει αύξηση 23,37%.
Tο ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισµού ανήλθε σε 16,193 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας µείωση έναντι του στόχου (16,641 δισ. ευρώ) κατά 448 εκατ. ευρώ.
Eιδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισµού ανήλθε σε 14,654 δισ. ευρώ το διάστηµα Iανουαρίου - Aπριλίου 2012, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 335 εκατ. έναντι του στόχου (14,989 δισ. ευρώ) του συµπληρωµατικού προϋπολογισµού για το 2012. H ως άνω υστέρηση οφείλεται αφενός στην απόκλιση των εισπράξεων ΦΠA (κατά 435 εκατ. ευρώ) έναντι του στόχου.
Ωστόσο, σηµαντική πρόοδος σηµειώθηκε στη συλλογή ληξιπρόθεσµων οφειλών αλλά και στις εισπράξεις από το EETHΔE.
Oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισµού για το πρώτο τετράµηνο του 2012 ανήλθαν στα 25,291 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται µειωµένες κατά 2,359 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (27,650 εκατ. ευρώ) του συµπληρωµατικού προϋπολογισµού του 2012.
Oι δαπάνες του Προγράµµατος Δηµοσίων Eπενδύσεων επίσης περιορίστηκαν κατά 929 εκατ. ευρώ σε σχέση µε το στόχο (1,885 δισ.. ευρώ) κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραµήνου, φτάνοντας τα επίπεδα των 956 εκατ. ευρώ.
Oι δαπάνες κρατικού προϋπολογισµού έως το Aπρίλιο 2012 παρουσίασαν αύξηση της τάξης των 2,814 εκατ. ευρώ σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του προηγούµενου έτους, που είναι ουσιαστικά αποτέλεσµα των σηµαντικά υψηλότερων πληρωµών, για τόκους ( σε καθαρή βάση) κατά 3,600 δισ. ευρώ ως µέρος της ανταλλαγής οµολόγων (PSI).
Πηγή:
Της Μαρίας Βουργάνα
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου