Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα


Σύσκεψη σήμερα στο υπ. Υγείας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών


Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν ρυθμίζεται από την οδηγία για τα καπνικά προϊόντα.
Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν ρυθμίζεται από την οδηγία για τα καπνικά προϊόντα.
Λευκωσία: Αντικείμενο ευρείας σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών -Γενικού Χημείου του Κράτους, Φαρμακευτικών και Υγειονομικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας- η οποία πραγματοποιείται σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, θα είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η σύσκεψη, πραγματοποιείται υπό το φως προχθεσινής ανακοίνωσης του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για εντοπισμό στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων υγρών νικοτίνης (χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες ηλεκτρονικών τσιγάρων), τα οποία θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους. Στόχος της σύσκεψης είναι ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και η λήψη περαιτέρω αποφάσεων, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε ξεκαθάρισμα του τοπίου.

Αυτή τη στιγμή δεν διενεργείται κανένας έλεγχος στη χώρα μας σε ό,τι αφορά στα προϊόντα αυτά, ούτε καλύπτονται από οποιαδήποτε νομοθεσία, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα. Η κάθε χώρα εφαρμόζει τη δική της εθνική νομοθεσία, με την Ελλάδα να έχει τους πιο αυστηρούς περιορισμούς, καθώς απαγορεύει πλήρως το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σε κάποιες άλλες χώρες, έχουν τεθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Σε σχέση με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, η αρμοδιότητά του, όπως ανέφερε στον «Φ» η ανώτερη λειτουργός, κα Τασούλα Κυπριανίδου - Λεοντίου, περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό κομμάτι. 

Όπως μας εξηγεί, το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνοδεύεται από μια συσκευασία υγρής νικοτίνης, η οποία πρέπει να έχει την ανάλογη σήμανση, λόγω του ότι είναι πολύ τοξική και επικίνδυνη, ώστε να μεταφέρεται η σωστή πληροφόρηση στους χρήστες.

«Διαπιστώσαμε, μέσα από ανακοινώσεις του Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην Τροφίμων (RAPEX) της Ε.Ε. ότι σε άλλες χώρες κυκλοφορούσαν πολλά τέτοια προϊόντα με ακατάλληλη σήμανση». Αυτό, σύμφωνα με την κα Λεοντίου, έδωσε το έναυσμα στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης και πληροφόρησης αφενός του κοινού για τα προϊόντα αυτά και αφετέρου για να διαπιστωθεί τι γίνεται στην Κύπρο. «Εντοπίσαμε διάφορες ομάδες εισαγωγέων και είδαμε ότι υπάρχουν προβλήματα στη σήμανση. Μέχρι εδώ περιορίζεται η αρμοδιότητά μας, διότι δεν έχουμε πληροφόρηση για το αν είναι περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνο από το τσιγάρο. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η νικοτίνη είναι πολύ τοξική ουσία, ότι έπρεπε να υπάρχει η σχετική σήμανση πάνω στη συσκευασία και να υπάρχει πώμα ασφαλείας, κάτι το οποίο πολλά προϊόντα δεν είχαν». 

Το Τμήμα προχώρησε στη συνέχεια σε ενημέρωση των εισαγωγέων, ώστε να προχωρήσουν στις δέουσες διορθωτικές ενέργειες, αφού προηγουμένως απέσυραν τα προϊόντα από την αγορά. Θα γίνουν στη συνέχεια επιθεωρήσεις από το Τμήμα για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπήρξε συμμόρφωση και στην περίπτωση που αυτό δεν έγινε, θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός. 

Υπάρχει, σύμφωνα, με την κα Λεοντίου ένα κενό νομοθεσίας, το οποίο θα εξετασθεί κατά τη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας. «Από δικής μας πλευράς, το θέμα είναι πλήρως καλυμμένο. Το θέμα των επιπτώσεων και της κυκλοφορίας των προϊόντων αυτών, θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω μελέτης και να υπάρξει άλλη νομοθετική ρύθμιση».

Έλεγχοι σε νικοτίνη και συσκευή

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Χρίστο Χρίστου, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν ρυθμίζεται από την οδηγία για τα καπνικά προϊόντα, ούτε εμπίπτει στις πρόνοιες αυτής της οδηγίας. Αυτό, όπως εξηγεί, σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το γνωρίζει και σε ένα πρόσφατο σκεπτικό που έχει στείλει στα διάφορα κράτη μέλη, ζητά όπως συζητηθεί το θέμα για να ρυθμιστεί και νομοθετικά. 

Η κάθε χώρα, όπως ανέφερε, εφαρμόζει τη δική της εθνική νομοθεσία με την Ελλάδα να απαγορεύει πλήρως το ηλεκτρονικό τσιγάρο και κάποιες άλλες χώρες να βάζουν διάφορες προδιαγραφές. 

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται θα πρέπει να αφορούν το κατά πόσον το υγρό νικοτίνης που συνοδεύει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχει καθαρή νικοτίνη ή ενδεχομένως να περιέχει κάποιες άλλες ουσίες ή κάποιους μολυντές που πιθανόν να επηρεάζουν τη δημόσια υγεία. Είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να γίνει συντονισμένα από τα διάφορα κράτη μέλη, επεσήμανε ο κ. Χρίστου.

Κάτι άλλο που θα μπορούσε να γίνει, είναι ο έλεγχος της συσκευής για να διαπιστωθεί αν εργάζεται με το σωστό τρόπο και δεν δημιουργεί οποιεσδήποτε κακές λειτουργίες, οι οποίες να επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον χρήση. 

Σημειώνει, περαιτέρω, ότι στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τα καπνικά προϊόντα, υπάρχει πρόνοια η οποία αναφέρει ότι στην περίπτωση κατά την οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο προωθείται για διακοπή του καπνίσματος, τότε εμπίπτει στα φαρμακευτικά προϊόντα και θα πρέπει να ρυθμίζεται από άλλες υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, ελέγχουν στα τιμολόγια των εισαγωγέων μαζί με ένα δείγμα που ζητείται κατά πόσον εντάσσονται στα φάρμακα. Εφόσον δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δίδεται η σχετική έγκριση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγγυώνται την ασφάλεια των προϊόντων αυτών.
Πηγή: Cyprus news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece