Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Κόβουν το κάπνισμα οι Έλληνες


Η κρίση έχει και τα θετικά της,αφού όπως δείχνουν έρευνες οι Έλληνες για να κάνουν οικονομία έχουν αλλάξει τις καπνιστικές τους συνήθειες. 
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος και καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος παρουσίασε στοιχεία για τους καπνιστές στην Ελλάδα.
Η μείωσε του καπνίσματος είναι συνεχής, χαρακτηριστικά η κατανάλωση τσιγάρων μειώθηκε κατά 800 εκ. Τσιγάρα, από 3.1 εκ. Τσιγάρα (σ.σ. όχι πακέτα) που πωλήθηκαν το 2007.
Αναλόγως μειωμένη είναι και η ημερήσια κατανάλωση των τσιγάρων που κάνουν οι Έλληνες. Από το 2006 μέχρι το 2011 το ποσοστό των παθητικών καπνιστών (20 τσιγάρα ημιρεσίως) υποδιπλασιάστηκε από 32% σε 16%.
Το πιο θετικό είναι ότι παρατηρείται μείωσε του καπνίσματος στους νέους ενήλικες, που μειώθηκε κατά 15,5% σε ηλικίες από 18 χρονών σε 30 ετών, ενώ στις Ελληνίδες το ποσοστό παραμένει σταθερό.
«Δεδομένου ότι μέχρι το 2006 οι γυναίκες καπνίστριες αυξάνονταν ραγδαία κάθε χρόνο, η στασιμότητα της τελευταίας 5ετίας είναι μεγάλη κατάκτηση», τόνισε ο κ. Μπεχράκης.
Ωστόσο δεν είναι ικανοποιημένος απότην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου: «Η εφαρμογή της τρέχουσας νομοθεσίας για την  προστασία των Ελλήνων πολιτών στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης όπως και στους χώρους εργασίας δεν έχει καν επιχειρηθεί. Με διάτρητες δικαιολογίες μια πολιτεία που δεν είχε καμία δυσκολία να εφαρμόσει τα σκληρότερα οικονομικά μέτρα προφασίζεται ανικανότητα εφαρμογής του νόμου για το κάπνισμα».
 ΕΟΦ: «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ακίνδυνο»
Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κ. Γιάννης Τούντας, μίλησε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου της κυκλοφορίας τους.
«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο επειδή κυκλοφορεί λίγα χρόνια δεν έχει ερευνηθεί πλήρως ως προς τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία. Τόσο η τοξική δράση της νικοτίνης όσο και τα αρωματικά έλαια και άλλα έκδοχα που περιέχει αποτελούν απειλή για την υγεία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων μελετών για τη διακοπή ή τη μείωση του καπνίσματος». 


πηγή: gazeta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece