Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Νέα φορολογία στα καπνικά προϊόντα


Μετά την εκ’ νέου τροποποίηση των φορολογικών συντελεστών του Ε.Φ.Κ. για τα βιομηχανοποιημένα καπνά, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στα καπνικά προϊόντα.
Την μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση την έχουν τα λεγόμενα “φθηνά τσιγάρα” που κυρίως είναι Ελληνικά προϊόντα, σε σχέση με τα ακριβά σήματα, τα οποία ευνοούνται από κάθε άποψης.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως με τους νέους φορολογικούς συντελεστές, καθίστανται “απαγορευτικά”  τα 25άρια, 24άρια και 23άρια πακέτα τσιγάρων, εκτός και αν τα πουλάμε τσάμπα!!!
Ορισμένες εταιρείες καπνικών προϊόντων, αιφνιδιάστηκαν με την αλλαγή της φορολογίας, όταν για πρώτη φορά τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι φορολογικοί συντελεστές με την κατάθεση του νομοσχεδίου, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, με αποτέλεσμα να καλούνται να εκτελωνίσουν με τους νέους φορολογικούς συντελεστές και με παλιές λιανικές τιμές.
Ήδη στο παρασκήνιο γίνονται επαφές των εταιρειών με εκπροσώπους των πρατηριούχων και των λιανοπωλητών, για να μοιραστούμε την χασούρα, από τη νέα φορολογία και με παλιές λιανικές τιμές.
Οι πρατηριούχοι αρνήθηκαν να “βάλουν νερό στο κρασί τους” οι οποίοι αξίζει να σημειωθεί πως δραχμικά θα κερδίζουν περισσότερα με τον τρόπο που τιμολογούν, και θα μεταφέρουν όλοι τη χασούρα στους λιανοπωλητές.
Θα καταλάβαινα το να βάζαμε όλοι “πλάτες” μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, αν βρισκόμασταν σ’ ένα αρμονικό περιβάλλον συνεργασίας.
Το ρεζουμέ της υπόθεσης είναι πως με την όποια αυξομείωση των φορολογικών συντελεστών, εμείς θα είμαστε στον ίδιο παρανομαστή, όταν την όποια αύξηση της αποφορολογημένης αξίας, την εξανεμίζουν οι εταιρείες με την ανάλογη διαμόρφωση των λιανικών τιμών.
Παρά το γεγονός πως η πολιτεία προχώρησε στην απελευθέρωση πώλησης καπνικών προϊόντων επικαλούμενη το ν. 3919/2011, δεν είδα να άρουν και τον περιορισμό ή μάλλον των προσδιορισμό του εμπορικού μας κέρδους όπως ο παραπάνω νόμος επιτάσσει!!! Γιατί άραγε; Μήπως θα αρθεί και αυτός ο προσδιορισμός, μετά τον θεσμικό μας “θάνατο”!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece