Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Τα περίπτερα κατεβάζουν τα ρολά


ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΕΣΗ Ο ΚΛΑΔΟΣ

Λουκέτο βάζουν το ένα μετά το άλλο τα περίπτερα ακόμα και σε πολύ κεντρικά σημεία των πόλεων, αποδεικνύοντας ότι δεν ξέφυγαν ούτε αυτά από τη μέγκενη της οικονομικής κρίσης.

Στην Αθήνα έχουν μείνει μόλις 3.000 από 5.500 περίπτερα
Στην Αθήνα έχουν μείνει μόλις 3.000 από 5.500 περίπτερα
Ηδη, 80.000 οικογένειες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, ενώ πολλοί φοβούνται ότι η κατάσταση στον κλάδο θα επιδεινωθεί. Ο εκρηκτικός συνδυασμός των υπέρογκων χρεών, της κατάργησης του ευεργετήματος απονομής αδειών σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και οι τροποποιήσεις που επέφερε το πολυνομοσχέδιο του Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα πανελλαδικά να έχουν μείνει 11.500 περίπτερα από 17.500 το 2009 και στην Αθήνα μόλις 3.000 από 5.500.
«Δυστυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά... Είναι το θέμα με τα καπνικά, το πολυνομοσχέδιο και η απελευθέρωση του επαγγέλματος, τα προβλήματα με τους δήμους και τις απαιτήσεις τους. Και φυσικά η εγκληματικότητα, για την οποία δεν μιλάει κανένας», λέει στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Μικρής Λιανικής Αττικής Γιώργος Δούκας.
«Οι περιπτεράδες είμαστε εύκολος στόχος και έχουμε πληρώσει μεγάλο φόρο αίματος τα τελευταία χρόνια. Οσο για το μέλλον; Αυτό είναι συνυφασμένο με το μέλλον της χώρας. Επειδή τα φορολογικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δική μας δουλειά, αν δεν σταματήσει να φορολογείται άγρια ο απλός κόσμος, τότε δεν πρόκειται να δούμε Θεού πρόσωπο ούτε εμείς».
Παράπονα που επιδεινώνει την κρίση του κλάδου θεωρούν οι ιδιοκτήτες περιπτέρων το λαθρεμπόριο καπνού. Δεξιά, Ο Γ. Δούκας, εκπρόσωπος των περιπτερούχων Αττικής
Παράπονα που επιδεινώνει την κρίση του κλάδου θεωρούν οι ιδιοκτήτες περιπτέρων το λαθρεμπόριο καπνού. Δεξιά, Ο Γ. Δούκας, εκπρόσωπος των περιπτερούχων Αττικής
Οι ιδιοκτήτες μιλούν για επιχείρηση αφανισμού. Οπως λένε, στην Αττική έχουν απομείνει σήμερα 6.440 σημεία πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων (περίπτερα και μίνι μάρκετ) από 10.550 που ήταν το 2009, ενώ τα περίπτερα που σήμερα είναι ανοιχτά, μετά βίας φθάνουν τα 3.000.
Βουνό τα προβλήματα που καλούνται να ξεπεράσουν καθημερινά οι περιπτεράδες στην προσπάθειά τους για επιβίωση.
Οι εκπρόσωποί τους τονίζουν ότι τα τρία τελευταία χρόνια το λιανεμπόριο έχασε περίπου 160 εκατ. ευρώ από ποσοστά μεικτού κέρδους που είχε πριν από το 2009. Σαν να μην έφταναν αυτά, όπως τονίζουν οι ίδιοι, το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο φέρνει περαιτέρω συρρίκνωση...
«Το πολυνομοσχέδιο έχει στόχο την καταστροφή της μικρής λιανικής, θέλουν να μας καταστρέψουν, εμάς που πουλάμε καπνοβιομηχανικά προϊόντα με μέσο ποσοστό κέρδους 3% και κάτω, επί της ονομαστικής τιμής. Το λαθρεμπόριο στα καπνικά έχει αυξηθεί δραματικά. Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι έχει φθάσει περίπου στο 17% και, εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα ξεπεράσει το 35%.
Σε απόλυτα νούμερα, αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα χάνει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ ετησίως από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Δεν είναι τυχαίο ότι πέρασαν στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για αγορά τσιγάρων μέχρι 50 κούτες μέσω Internet.
Οι δήμοι στους οποίους ανατέθηκε από την Πολιτεία η διαχείριση του ζητήματος, παραβίασαν το Σύνταγμα, έβγαλαν τους αναπήρους εκτός και δημιούργησαν τα δημοτικά περίπτερα. Δεν καταργούν μόνο, αλλά ξηλώνουν περίπτερα για τα οποία υπάρχουν κάτοχοι άδειας και στη συνέχεια δεν προκηρύσσουν θέσεις.
Οι άνθρωποι αυτοί μένουν ξεκρέμαστοι χωρίς περίπτερα και θέσεις. Θα έπρεπε πρώτα να προτείνονται οι νέες θέσεις και μετά να καταργούνται οι παλιές», τονίζει ο γενικός γραμματέας του κλάδου.
ΧΩΡΙΣ ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ
«Μας έχουν να δουλεύουμε σαν είλωτες»
Οι περιπτερούχοι έχουν καταθέσει υπόμνημα με το οποίο ζητούν η αρμοδιότητα για τα περίπτερα να δοθεί στους περιφερειάρχες. «Υπαγόμασταν», λέει, «στις νομαρχίες, που καταργήθηκαν και έγιναν περιφέρειες. Εκεί έπρεπε να υπαγόμαστε. Εγινε επίτηδες, επειδή υπάρχουν συμφέροντα. Υστερα υπάρχει και το θέμα των κοινοχρήστων χώρων. Από τη μία, μας υποχρεώνουν να έχουμε σταντ και, από την άλλη, ο δήμος μας επιβάλλει πρόστιμα για αυτά. Ο,τι τετραγωνικά χρεώνονται στις καφετέριες και οπουδήποτε αλλού, τα ίδια πρέπει να χρεώνονται και σε μας. Σε κανένα περίπτερο δεν υπάρχει παροχή ύδρευσης, ούτε καν δικαίωμα χημικής τουαλέτας. Μας έχουν να δουλεύουμε σαν είλωτες και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς να εισπράττουν μετρητά η ελληνική Πολιτεία και οι εταιρείες που συναλλάσσονται μαζί μας», συμπληρώνει ο κ. Δούκας.
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΔΕΣ
Tα στέκια αλλάζουν χέρια...
Οι εκπρόσωποι των περιπτερούχων λένε με πίκρα ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο τα περίπτερα αλλάζουν χέρια. Οπως λένε, παλιότερα, περιπτεράδες -και λόγω της νομοθεσίας για τις ευπαθείς ομάδες- ήταν μόνο Ελληνες. Σήμερα η γεωγραφία των περιπτέρων είναι πλέον πολυπολιτισμική, καθώς πολλές εθνικότητες έχουν μπει στον χώρο νοικιάζοντάς τα. Ενας μεγάλος αριθμός έχει περάσει στα χέρια οικογενειών από την Αλβανία οι οποίοι τα λειτουργούν σχεδόν ολόκληρο το 24ωρο με συνέπεια και τηρώντας τους κανόνες χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στον κλάδο. Αρκετοί είναι και οι Πακιστανοί, οι περιπτερούχοι υποστηρίζουν ότι φθάνουν περίπου τους 120, οι οποίοι έχουν νοικιάσει περίπτερα. Κάποιοι από αυτούς, όμως, πουλάνε παράνομα τσιγάρα με αποτέλεσμα να πλήττεται ο κλάδος, όπως υποστηρίζει το Σωματείο Επαγγελματιών Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Μικρής Λιανικής Αττικής.
Στέλλα Κεμανετζή
ΦΩΤΟ: Γ. Χρυσοχοϊδης

απο ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece