Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΚΟΥ

Παρά την φαινομενική προσέγγιση λύσης στο καπνικό ζήτημα, φαίνεται, οι παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών να έχουν περιέλθει σε πραγματικά αδιέξοδα, ως προς την πολυπόθητη λύση για όλους.

Πολυπόθητη λύση ως προς τα φορολογικά έσοδα.

Πολυπόθητη λύση ως προς τα περιθώρια κέρδους των εμπλεκόμενων φορέων στην παραγωγή και εμπορία των καπνικών προϊόντων.

Από την μέχρι σήμερα ασκούμενη πολιτική, ως φαίνεται, βασική η επιδίωξη είναι η περεταίρω καθίζηση της αγοράς, αγνοώντας ή παραβλέποντας τις όποιες αναδυόμενες συνέπειες. Βλέπεται ταυτόχρονες και αντιφατικές πολιτικές, α) υπέρμετρη αύξησης των φορολογικών συντελεστών. β) Ταυτόχρονη μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή-καπνιστή. γ) Αντικαπνιστικός νόμος. Αυτή η πολιτική “συνταγή” οδήγησε σε πλήρη αδιέξοδο τόσο τα φορολογικά έσοδα όσο και την ομαλή επιβίωση των εμπλεκομένων στην παραγωγή και εμπορία των καπνικών προϊόντων.

Στην προσπάθεια επίλυσης ή μάλλον διορθωτικής κίνησης ως προς το ζήτημα, δώσαμε την λύση στο Υπουργείο Οικονομικών, ως προς την σταθερότητα των φορολογικών εσόδων αλλά και την καλυτέρευση των περιθωρίων κέρδους του δικτύου, όταν εξ’ αρχής τόσο ο κ. Σαχινίδης όσο και ο κ. Κουσελάς δήλωσαν ξεκάθαρα πως δεν προτίθενται να χάσουν έστω και ένα ευρώ από τα φορολογικά έσοδα. Η λύση ήταν η ταυτόχρονη μείωση του αναλογικού σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη αύξηση των λιανικών τιμών κατά 0,20€ ανά πακέτο.

Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη που καταθέσαμε, που την εγκυρότητά της δεν αμφισβήτησε κανείς μέχρι σήμερα, δύναται η μείωση του αναλογικού συντελεστή να φτάσει μέχρι το 62,5% από 67% που είναι σήμερα, μην επηρεάζοντας αρνητικά τα φορολογικά έσοδα. Αν λάβουμε υπόψη μας την όποια παραπέρα μεταστροφή των καπνιστών σε φθηνότερα σήματα λόγου της ανατίμησης κατά 0,20€, θα μπορούσε να προβλεφτεί και να καλυφτούν τα φορολογικά έσοδα με το πολύ 1% του αναλογικού και αυτός θα μπορούσε να πάει ακόμη και στο 63,5%.

Όπως αποδεικνύεται και από την πρόβλεψη του κρατικού προϋπολογισμού, προβλέπεται η αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα καπνικά προϊόντα κατά 500 εκατομμύρια παραπάνω από τα εισπραχθέντα του 2010!!! Αυτά θα μπορούσαν να εισπραχθούν από τη διαφορά μείωσης του αναλογικού, αντί του 63,5%, όπως ανέλυσα παραπάνω στο 65% που προτίθεται το Υπουργείο να μειώσει από το 67% που είναι σήμερα, με την ταυτόχρονη ανατίμηση των σημάτων κατά 0,20€.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, και παρά την υπόδειξη λύσης, το Υπουργείο επιδιώκει την επιπλέον είσπραξη εσόδων, αντί η όποια αποσυμφόρηση από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών να ενίσχυση την χαμένη κερδοφορία του δικτύου και κυρίως των λιανοπωλητών που δέχτηκε καίριο πλήγμα. Αυτό είναι το ένα πρόβλημα ως προς τη λύση.

Το δεύτερο πρόβλημα, είναι η δισταχτικότητα των εταιρειών ως προς την ανατίμηση κατά 0,20€, ή ακόμα και η άρνηση για ανατίμηση, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να πιέσουν το Υπουργείο κατά το δοκούν για τη διαμόρφωση του Παγίου φόρου. Απόδειξη, η ανακοίνωση ορισμένων εταιρειών ανατίμησης, μόνο των ακριβών σημάτων. Τα υπόλοιπα σήματα;

Άλλες εταιρείες, κι ενώ είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ανατίμηση για την μείωση του αναλογικού φόρου, το διάστημα αυτό προβαίνουν σε υποτιμήσεις αντί για ανατιμήσεις!!!

Το τρίτο και σοβαρότερο πρόβλημα, είναι πως η όποια βελτίωση περιθωρίων κέρδους από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, θα ενισχύσουν το περιθώριο των λιανοπωλητών. Παρά των όποιων λέγονται αυτό το διάστημα, η θεσμοθέτηση περιθωρίου κέρδους καθίσταται αδύνατη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων μερών. Η όποια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση προσκρούει στα διαφορετικά συμφέροντα και την υφαρπαγή μεγαλύτερου “κομματιού από την πίτα”.

Οι εταιρείες επιδιώκουν την εξασφάλιση του 60,4% της αποφορολογημένης αξίας, παρά του γεγονότος πως οι λιανοπωλητές αγωνίστηκαν όλο αυτό το διάστημα προς την κατεύθυνση μείωσης του φόρου και παρά του ότι όλες οι εταιρείες αυτό τον χρόνο έχουν ξεφύγει προς τα κάτω από το 60,4% περιθωρίου κέρδους. Τώρα στο μοίρασμα της “πίτας” έρχονται να διεκδικούν και πάλι το 60,4%!!!

Οι πρατηριούχοι δεν θέλουν κανείς να αγγίξει το ελεύθερο διαμορφωμένο κέρδος τους, παρά του ότι σε πολλά σήματα φτάνουν να κερδίζουν περισσότερα από τον λιανοπωλητή!!!

Εμείς ως λιανοπωλητές, περιμένουμε ως “μάνα εξ’ ουρανού” την θεσμοθέτηση η οποία δεν βλέπω να έρχεται. Το κλίμα που επικρατεί στις καπνοβιομηχανίες σήμερα, είναι πως σε καμία περίπτωση δεν αποδέχονται την θεσμοθέτηση ποσοστού επί της λιανικής τιμής. Αντιθέτως θα συμφωνούσαν με την θεσμοθέτηση ποσοστού επί της αποφορολογημένης αξίας, με την προϋπόθεση να μην θιχτεί το 60,4% ως περιθώριο κέρδος τους. Σ’ αυτή την περίπτωση αντιδρούν οι πρατηριούχοι, όταν βλέπουν να χάνουν το προνόμιο της ελεύθερης διαμόρφωσης της κερδοφορίας τους.

Οπότε κοντολογίς, η όποια πιθανότητα θεσμοθέτησης εκμηδενίζεται. Στην περίπτωση επιβολής της όποιας θεσμοθέτησης από το Υπουργείο, αφενός δεν θα εφαρμοστεί και αφετέρου θα προσβληθεί άμεσα. Οπότε ποια η λύση?

Κατόπιν όλων αυτών, επιβάλλεται ο παραμερισμός εγωισμών και “ηγετικών ρόλων” των αντιπροσώπων του κλάδου, βλέποντας κατάματα την αλήθεια και κατόπιν διεξοδικής συζήτησης επί του θέματος, να καταλήξουμε σε κοινές θέσεις και τρόπων αντιμετώπισης του ζητήματος, πριν κλείσου ακόμη πολλά περίπτερα.

Είναι η τρίτη φορά που κάνω λόγω για αναζήτηση σύγκλιση θέσεων και κοινής δράσης, μέσα από τα γραφόμενά μου, γνωρίζω πως διαβάζονται, αλλά ανταπόκριση καμία.

Ως πότε συνάδελφοι θα διονίζεται αυτή η κατάσταση???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece