Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Χρηστικές συμβουλές & απογραφής

Τον Απρίλιο του 2010, ψηφίστηκε το νέο φορολογικό Νομοσχέδιο, όπου μεταξύ άλλων προβλέπει και την υποχρεωτική ένταξη των περιπτέρων σε Β’ κατηγορία Βιβλία. (Εσόδων-Εξόδων)

Το πρόβλημα δημιουργείτε όταν η ίδια χρονιά κόβεται σε δυο εξάμηνα. Α’ εξάμηνο & Β’ εξάμηνο, και θα πρέπει στο τέλος της χρονιάς να φορολογηθούμε με δύο διαφορετικά συστήματα.

Μέχρι και την 30-6-2010 και έχοντας Βιβλία Αγορών Α’ κατηγορίας, φορολογούμαστε με εξωλογιστικό προσδιορισμό. Δηλαδή το σύνολο των αγορών μας θεωρούταν αυτομάτως και πωληθέντα με συντελεστές που έχει ορίσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Από 1-7-2010 πλέον με Β’ κατηγορία βιβλίων η φορολόγησή μας θα γίνεται ως εξής: Κέρδος ή φορολογητέο εισόδημα θα προκύπτει από το σύνολο των πωλήσεων βάση αποδείξεων της ταμειακής μηχανής, μείων το κόστος αγορών, μείων το κόστος λειτουργίας. ( Αγορές + κόστος λειτουργίας ) – σύνολο πωλήσεων.

Επειδή όμως το σύνολο των αγορών του Α’ εξαμήνου στην πράξη δεν έχουν πωληθεί όλα και από 1-7-2010 θα πουλάμε (υποχρεωτικά με έκδοση αποδείξεων) και προϊόντα που ήδη έχουμε αγοράσει από πριν, και θα έχουν φορολογηθεί με εξωλογιστικό προσδιορισμό, θα πρέπει να κάνουμε απογραφή. Δηλαδή, από το σύνολο αγορών του Α’ εξαμήνου θα πρέπει να καταμετρήσουμε το εμπόρευμα που δεν έχει πουληθεί, ώστε να αφαιρεθεί από το σύνολο αγορών και να προκύψει το σύνολο των πραγματικών πωληθέντων προϊόντων που θα φορολογηθούν με εξωλογιστικό προσδιορισμό.

Π.χ.

Αν το κόστος των προϊόντων κατά την απογραφή είναι π.χ. 20.000,00€ θα αφαιρεθούν από το σύνολο αγορών του Α’ εξαμήνου που είναι π.χ. 100,00,00€ και θα φορολογηθούμε για το Α’ εξάμηνο για τις πραγματικές πωλήσεις που θα είναι 80.000,00€. (σύνολο αγορών 100.000,00€ - απογραφή 20.000,00€ = πωλήσεις Α’ εξαμήνου 80.000,00€. Το κόστος των απογραφέντων προϊόντων 20.000,00€ θα πωληθούν και θα φορολογηθούν με ότι όπως προβλέπεται για τα Β’ κατηγόριας βιβλία.

Σύμφωνα με την Π.Ο.Λ. 24-6-2010, σε περίπτωση που δεν γίνει απογραφή, θα θεωρηθεί αυτομάτως πως ξεκινάμε με 0,00€ απόθεμα και αυτό θα έχει ως συνέπεια α) την διπλή φορολόγηση των αποθεμάτων που θα έχουμε, β) την παρουσίαση πολύ περισσότερων πωλήσεων σε σχέση με τις αγορές μας που σημαίνει επιπλέον φόρος, γ) τον μη ορθό ισοσκελισμό εσόδων εξόδων με τις όποιες συνέπειες.

Πως κάνομε απογραφή

Καταγράφουμε σε μία λίστα αναλυτικά τα προϊόντα που δεν έχουμε πουλήσει, π.χ. 10 τσίχλες τάδε, τόσα…, και μετά τα καταγράφουμε στο βιβλίο απογραφών αναλόγως.

Κανονικά θα έπρεπε να έχουμε αγοράσει και θεωρήσει στην εφορία βιβλίο απογραφών, γεγονός που είμαι σίγουρος πως δεν το έχει κάνει ούτε ένας. Γι’ αυτό, μπορούμε στο υπάρχον Βιβλίο Αγορών, αφήνοντας 1-2 σελίδες ανάλογα την ενημέρωση που έχει γίνει και στις επόμενες σελίδες καταγράφουμε τα προϊόντα που δεν έχουν πωληθεί στις ανάλογες στήλες ανά φορολογική κατηγορία και κατηγορία Φ.Π.Α., αναγράφοντας τόσο την καθαρή αξία όσο και την αξία Φ.Π.Α που αναλογεί.

Δεν γνωρίζω αν μπορείτε σε αθεώρητο βιβλίο απογραφών να καταγράψετε τα απογραφέντα και μετά να το θεωρήσετε. ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ.

Προσοχή ιδιαίτερη στα προϊόντα που είναι μαύρα, άσπρα κ.λ.π.

Τι προβλέπω? ΜΠΑΧΑΛΟ!!!

Η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τη σημαίνουν όλα αυτά, δεν νομίζω να γίνει τίποτα όπως προβλέπεται και κατά συνέπεια ένα μεγάλο μπάχαλο!!!

Συνέπειες? Μένει να τις δούμε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece