Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010
“Καπέλο” στις τιμές των τσιγάρων από περιπτερούχους της Κρήτης
Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στους καταναλωτές, ωστόσο σύμφωνα με την πρόεδρο του σωματείου, Ελένη Χαιρέτη, καλύπτονται απόλυτα από τον νόμο. «Δεν αντέχουμε πλέον όλη αυτή την κοροϊδία, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Ο νόμος είναι με το μέρος μας με την έννοια ότι η τιμή που βάζουν οι καπνοβιομηχανίες είναι ενδεικτική.
Στο 13% από 11% αυξάνεται ο ΦΠΑ
Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010
ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΑΥΤΟΠΕΡΑΙΩΣΗΣ
Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010
Κύπρος: Το καπνικό σε τροχιά Ε.Ε.
Η τιμή στο πακέτο
ΣΗΜΕΡΙΝΗ 11/12/2010 | Του Άδωνη Παλληκαρίδη
Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010
Η πραγματική αξία ενός πακέτου τσιγάρων
Μαδρίτη — Η αξία ενός πακέτου τσιγάρων στην πραγματικότητα ξεπερνά τα 100 ευρώ, αν συνυπολογιστεί το κόστος του πρόωρου θανάτου που αυτό προκαλεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Iσπανών ερευνητών.
Η μελέτη του Δρ Aνχελ Λόπεθ Νίκολας του Πολυτεχνείου της Καρθαγένης, που δημοσιεύτηκε στην ισπανική επιθεώρηση για θέματα δημόσιας υγείας Revista Espanola de Salud Publica, σύμφωνα με το Live Science, εκτιμά ότι ένα πακέτο τσιγάρων των 3 έως 4 ευρώ έχει αληθινό κόστος 107 ευρώ για τους άνδρες και 75 ευρώ για τις γυναίκες (το κόστος είναι μικρότερο σε αυτές, επειδή αντιμετωπίζουν, προς το παρόν, μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από το κάπνισμα).
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αν κανείς συνειδητοποιήσει το πραγματικό κόστος του πακέτου, μπορεί να κόψει πιο εύκολα το τσιγάρο. Αν και οι εκτιμήσεις του πραγματικού κόστους διαφέρουν από χώρα σε χώρα, σε κάθε περίπτωση το αληθινό κόστος του πακέτου είναι πολλαπλάσιο του ονομαστικού (λιανική τιμή).
«Το κόστος θνησιμότητας ανά πακέτο τσιγάρων είναι πολύ μεγαλύτερο από την αγοραία τιμή του», σύμφωνα με την μελέτη.
Σύμφωνα με τον Δρ Νίκολας, το κάπνισμα κόβει κατά μέσο όρο 7,13 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής ενός άνδρα και 4,5 χρόνια από μια γυναίκα. Για τα χαμένα αυτά χρόνια ζωής υπολογίζεται μια χρηματική αξία (κόστος) με βάση τη μέθοδο της λεγόμενης «αξίας στατιστικής ζωής», που αντικατοπτρίζει τα χρήματα, τα οποία ένας άνθρωπος ή μια κυβέρνηση είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν προκειμένου να απομακρύνουν την πιθανότητα θανάτου ή, εναλλακτικά, να μειώσουν το κόστος του θανάτου.
Μια ανάλογη εκτίμηση για τις ΗΠΑ, που είχε δημοσιευτεί στο Journal of Health Economics, είχε υπολογίσει ότι το πραγματικό κόστος ενός πακέτου τσιγάρων (το οποίο στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο κοστίζει 5,5 δολάρια, δηλαδή σχεδόν 4 ευρώ) φτάνει τα 222 δολάρια (περίπου 159 ευρώ).
Εξάλλου, μια ξεχωριστή φινλανδική έρευνα, της Δρ Ούλα Μπρομς του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, που δημοσιεύτηκε στο Addiction, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, διαπίστωσε ότι οι «νυχτερινοί τύποι» είναι πιο πιθανό να καπνίζουν σε σχέση με τους «πρωινούς τύπους» και, επιπλέον, κόβουν συγκριτικά πιο δύσκολα το κάπνισμα.
Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 23.000 ζεύγη διδύμων επί 30 χρόνια και ανακάλυψαν ότι όσοι περιγράφουν τους εαυτούς τους ως ξενύχτηδες, είναι πιο συχνοί και διαχρονικά εθισμένοι καπνιστές.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η νικοτίνη, κρατάει άγρυπνους τους καπνιστές, αλλά δεν αποκλείεται να ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή κάτι (άγνωστο ακόμα) να ευνοεί το κάπνισμα στους «βραδινούς τύπους».
Μια ευλογοφανής ερμηνεία, σύμφωνα με την Δρ Μπρομς, είναι ότι επειδή μένουν μέχρι αργά σε εστιατόρια, μπαρ ή γενικά με παρέα, μπαίνουν ευκολότερα στον πειρασμό να καπνίσουν.
Η έρευνα έδειξε ότι το 30% των ανθρώπων δηλώνουν «πρωινοί τύπο», το 10% «νυχτερινοί» και το υπόλοιπο 60% κάτι ενδιάμεσο.
Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010
Περίπτερο στο Ιντερνετ
Κοινή διαδικτυακή πύλη για οκτώ µεγάλα γαλλικά έντυπα
THE NEW YORK TIMES , Του Eric Pfanner
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010
Καθώς οι πωλήσεις των εφηµερίδων και των περιοδικών ολοένα και µειώνονται στα περίπτερα του Παρισιού, γάλλοι εκδότες ελπίζουν ότι το «ψηφιακό περίπτερο» που σχεδιάζουν µπορεί να τους βοηθήσει να βελτιώσουν την κατάσταση.
Οι εκδότες, οι οποίοι εκπροσωπούν οκτώ από τιςκορυφαίεςγαλλικές εφηµερίδες και περιοδικά («Le Figaro», «Liberation», «LeParisien», «L’ Equipe», «Les Echos», «L’ Express», «Le Nouvel Observateur» και «Le Point»), ανακοίνωσαν την περασµένη εβδοµάδα ότι σχηµάτισαν κοινοπραξία µε στόχο τη δηµιουργία ενιαίας ιντερνετικής πύλης για την πώληση των περιεχοµένων των εκδόσεων µέσω ∆ιαδικτύου, κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών τύπου ταµπλέτα όπως το iPad. Οι καταναλωτές θα µπορούν να αγοράζουν άρθρα ή συνδροµές µε ένα απλό κλικ αµέσως µόλις δηµιουργήσουν έναν λογαριασµό. «Η ιδέα είναι να βάλουµε ένα αντίτιµο στο ονλάιν περιεχόµενο», λέει ο Φρεντερίκ Φιγιού, πρώην διευθυντής εφηµερίδας που είναι τώρα επικεφαλής του σχεδίου. «Είναι θέµα επιβίωσης για µας».
Το σχέδιο τίθεται σε εφαρµογή σε µια στιγµή που εφηµερίδες σε όλο τον κόσµο επανεξετάζουν το ψηφιακό επιχειρηµατικό µοντέλο τους, που ώς τώρα βασιζόταν κυρίως σε ιστότοπους που χρηµατοδοτούνταν από τη διαφήµιση και ήταν δωρεάν για τους χρήστες. Καθώς όµως τα έσοδα από την ονλάιν διαφήµιση είναι µικρότερα των προσδοκώµενων, µερικοί εκδότες έχουν αρχίσει να χρεώνουν τους χρήστες. Η δηµιουργία του ψηφιακού περιπτέρου, το οποίο σχεδιάζεται για την ερχόµενη χρονιά, θα σηµάνει σηµαντική επέκταση της ποσότητας του περιεχοµένου που θα διατίθεται επί πληρωµή.
Μολονότι πολλές γαλλικές εκδόσεις έχουν αρχίσει να χρεώνουν για τα αρχεία τους και άλλες συγκεκριµένες ονλάιν υπηρεσίες, εξακολουθούν γενικά να προσφέρουν τα ειδησεογραφικά άρθρα τους δωρεάν.
Βάσει των σχεδίων που περιέγραψε ο Φιγιού, τα µέλη της οµάδας θα διατηρήσουν τους ιστοτόπους αυξάνοντας τα άρθρα που οι χρήστες θα µπορούν να συµβουλεύονται µόνον επί πληρωµή. Η κοινοπραξία ευελπιστεί ότι θα αποκοµίσει περισσότερα έσοδα από τους καταναλωτές, όµως έχει κι έναν άλλο στόχο: να αυξήσει την ισχύ των µελών της έναντι των «µεγάλων» του ψηφιακού κόσµου, όπως η Google και η Apple. Οι γάλλοι εκδότες αντιδρούν στο γεγονός ότι δεν αµείβονται όταν η υπηρεσία Google News παρουσιάζει αποσπάσµατα των άρθρων τους. Και λένε πως η προµήθεια 30% που χρεώνει η Apple για να περιλάβει εφαρµογές για τα έντυπά τους στα iPad και iPhone της είναι πολύ υψηλή.
Συνεργασία µε το Google News
Ο Φιγιού λέει πως οι οκτώ δεν έχουν σχέδια να µπλοκάρουν τα άρθρα τους από το Google News, όπως έκαναν άλλοι εκδότες όταν άρχισαν να διαθέτουν τα περιεχόµενα των εντύπων επί πληρωµή. «Εχουµε πολύ καλές σχέσεις µε την Google», δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο πως «αν µπορέσουµε να µιλάµε περισσότερο συλλογικά, θα είναι πολύ αποτελεσµατικότερο». Η Google λέει πως «εργάζεται εποικοδοµητικά» µε τους εκδότες. Σε µια δήλωση, χαρακτήρισε τον σχηµατισµό της κοινοπραξίας «θετική κίνηση που µας επιτρέπει να µιλάµε ταυτόχρονα σε οκτώ κορυφαίες εκδόσεις και να εξετάζουµε πώς µπορούν να χρησιµοποιήσουν καλύτερα τα προϊόντα Google επ’ αµοιβαία ωφελεία».
ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Οι αναγνώστες µε ένα µικρό αντίτιµο θα αποκτούν πρόσβαση στα περιεχόµενα των εκδόσεων, ακόµη και µέσω κινητού τηλεφώνου
Ψηφιακό µέλλον για τον Τύπο
Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010
Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010
Επόμενες Νομοθετικές Πρωτοβουλίες

Ενημερωτικό Σημείωμα για τις επόμενες Νομοθετικές Πρωτοβουλίες
που παρουσιάστηκαν σε βασικές αρχές στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Οικονομικών την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου
Στο Υπουργικό Συμβούλιο της 21/12/2010 ο Υπ. Οικονομικών παρουσίασε τα βασικά σημεία από Νομοθετικές Πρωτοβουλίες οι οποίες θα παρουσιαστούν στην ολοκληρωμένη τους μορφή στις αρχές του νέου έτους.
1. Άνοιγμα «κλειστών» επαγγελμάτων
Ποιες μορφές περιορισμών υπάρχουν σήμερα;
Οι μορφές περιορισμών που ισχύουν σήμερα για την άσκηση διαφόρων επαγγελμάτων αφορούν στα εξής:
· Περιορισμοί σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης για την άσκηση επαγγέλματος
· Περιορισμοί ως προς τον αριθμό των αδειών και τον καθορισμό των τιμών υπηρεσιών ή ελάχιστων αμοιβών
· Γεωγραφικά κριτήρια για την άσκηση επαγγέλματος.
Τι θα προβλέπει το σχέδιο νόμου;
Στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται:
· Οριζόντια Διάταξη που εφαρμόζει την συνταγματική πρόβλεψη για ελεύθερη άσκηση επαγγέλματος καταργώντας περιορισμούς, επί της αρχής, στην άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας, επιτρέποντας ταυτόχρονα μέσω Π.Δ. την επιβολή περιορισμών για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
· Διατάξεις, που τροποποιούν την υφιστάμενη νομοθεσία, για την άρση των περιορισμών σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων όσων προβλέπονται και στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
Γιατί προχωρούμε στο «άνοιγμα» των “κλειστών επαγγελμάτων”;
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι λόγοι που επέβαλαν στο παρελθόν συγκεκριμένους περιορισμούς στην άσκηση πολλών επαγγελμάτων σήμερα δεν υφίστανται.
Αντίθετα, η διατήρηση των υφιστάμενων περιορισμών:
· Αυξάνει το κόστος για τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες
· Αποτρέπει και αποκλείει σε άτομα την άσκηση ενός συγκεκριμένου επαγγέλματος, παρά το γεγονός ότι έχουν ή θα μπορούσαν να αποκτήσουν τα τυπικά προσόντα
· Περιορίζει τον ανταγωνισμό και την δυναμική ανάπτυξης συγκεκριμένων κλάδων
Η Ελλάδα παραμένει μία από τις ελάχιστες χώρες πια στην ΕΕ που συνεχίζει να διατηρεί υψηλό βαθμό παρεμβατικότητας στη λειτουργία των αγορών, χωρίς προφανές όφελος – στις περισσότερες περιπτώσεις – για τους πολίτες και του δημοσίου συμφέροντος συνολικά.
Διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ, τοποθετούν την Ελλάδα πολύ υψηλά στην κατάταξη ως προς το βαθμό παρεμβατικότητας στις αγορές υπηρεσιών και προτείνουν την απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, χαλάρωση των κρατικών παρεμβάσεων σχετικά με τον καθορισμό των τιμών, άρση των εμποδίων για την λειτουργία του ανταγωνισμού και απελευθέρωση πολλών επαγγελμάτων που θεωρούνται «κλειστά».
Με πρόσφατη μελέτη του το ΙΟΒΕ, εκτιμά ότι το αποτέλεσμα της υιοθέτησης διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων θα είναι μια αύξηση του εθνικού εισοδήματος που υπερβαίνει το 10%.
Η πρόταση για το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων συνδέεται και με την υποχρέωση της χώρας μας για την εφαρμογή της Οδηγίας 123 για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών, αλλά και την ευρύτερη αναπτυξιακή πολιτική για την άρση των εμποδίων και της γραφειοκρατίας στην επιχειρηματική και επαγγελματική δραστηριότητα (ήδη έχει θεσπιστεί το άνοιγμα των φορτηγών από το Υπουργείο Υποδομών και προχωράει η απελευθέρωση των τεχνικών επαγγελμάτων από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και των φαρμακείων από το Υπουργείο Υγείας).
Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι μηχανισμοί οικονομικής και φορολογικής εποπτείας που στο παρελθόν αποτελούσαν σημαντικό περιορισμό και λόγο διατήρησης περιορισμών όπως ελάχιστες αμοιβές και κατώτατα όρια κέρδους.
Ωστόσο, διατηρείται ρητά η δυνατότητα θέσπισης ή επαναφοράς περιορισμών στο βαθμό που υπάρχουν λόγοι διαφύλαξης του δημοσίου συμφέροντος.
Ποια είναι τα οφέλη για τους πολίτες και την οικονομία;
Τα οφέλη για το κοινωνικό σύνολο και την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται η χώρας μας από την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων μπορούν να συνοψισθούν ως ακολούθως:
· Μείωση στην τιμή των παρεχόμενων υπηρεσιών ως απόρροια της αύξησης του ανταγωνισμού. Ειδικότερα, η ελεύθερη διαπραγμάτευση των αμοιβών με όρους προσφοράς και ζήτησης αποτελεί πιο υγιή βάση προσδιορισμού των τιμών των υπηρεσιών.
· Διευκόλυνση των νέων και των νεοεισερχόμενων επαγγελματιών στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Νέοι επαγγελματίες θα έχουν την δυνατότητα να διαμορφώνουν ελεύθερα τις αμοιβές τους, προσελκύοντας ευκολότερα πελατεία ώστε να τοποθετηθούν στην αγορά και να διευκολυνθεί η απόκτηση εμπειρίας.
· Μεσο-μακροπρόθεσμη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών επίσης ως συνέπεια της αύξησης του ανταγωνισμού.Η κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση των επαγγελμάτων έχει πέρα από τα οικονομικά οφέλη και προφανή στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, αφού η διατήρησή τους δημιουργεί την εντύπωση ότι ικανοποιούνται συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων προσώπων, κατά τρόπο, που προκαλούνται στο κοινωνικό σύνολο αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις.
· Η κατάργηση επαγγελματικών ρυθμίσεων που δεν εξυπηρετούν το γενικό συμφέρον θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας και τον εκσυγχρονισμό του συνόλου της οικονομίας.
Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η άρση του περιορισμού σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης για την άσκηση επαγγέλματος αποτελεί προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ.
2. Ρύθμιση αγοράς τυχερών και τεχνικών παιγνίων
Τι ισχύει σήμερα;
Σήμερα έχουμε μια πλήρως απορυθμισμένη και χωρίς κανέναν έλεγχο αγορά τεχνικών και τυχερών παιγνίων, χωρίς κανέναν έλεγχο, εις βάρος των δημοσίων εσόδων και κυρίως του κοινωνικού συνόλου.
Τεχνικά-ψυχαγωγικά παιχνίδια: Σήμερα ισχύει γενική απαγόρευση διενέργειας τεχνικών παιχνιδιών (σε αυτά περιλαμβάνονται ακόμη και τα παιχνίδια που μπορεί να παίζονται μέσω διαδικτύου στα internet café, αλλά και οποιαδήποτε άλλη παιχνιδομηχανή που είναι εγκατεστημένη σε κατάστημα). Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έκρινε, ότι η Ελλάδα παραβίασε τις κοινοτικές διατάξεις επειδή η ολική απαγόρευση διενέργειας τεχνικών – ψυχαγωγικών παιγνίων αντίκειται στις ελευθερίες κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών. Η απόφαση του ΔΕΚ επιβάλει καταβολή προστίμου περίπου 32.000 ευρώ ημερησίως. Για την άρση της απόφασης επιβολής προστίμου, είναι αναγκαία νομοθετική ρύθμιση.
Τεχνικά-τυχερά παιχνίδια: Η καθολική απαγόρευση οδήγησε σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά που αναμένονταν. Σήμερα, εκτιμάται ότι στη χώρα μας λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, έως και 20 χιλιάδες ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους (AWPs) και έως και 150 χιλιάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια (τύπου φρουτάκια). Συνολικά ο παράνομος τζίρος όλων αυτών των τυχερών παιχνιδιών εκτιμάται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως και από αυτά το Ελληνικό Δημόσιο δεν εισπράττει τίποτα.
Τι θα προβλέπει το σχέδιο νόμου;
Στόχος του σχεδίου νόμου είναι:
· Το ελεγχόμενο «άνοιγμα» της σχετικής αγοράς με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και ειδικά των νέων, την ένταξη και παρακολούθηση σε νόμιμο πλέον πλαίσιο των διεξαγόμενων παιγνίων.
· Η διασφάλιση και είσπραξη εσόδων για το κράτος από τη ρυθμιζόμενη λειτουργία της αγοράς. Ειδικά για το 2011 προβλέπεται η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων (τα οποία θα εισπράττονται σε ετήσια βάση).
· Η προσαρμογή των εθνικών διατάξεων στην κοινοτική νομοθεσία.
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προτείνει τα εξής:
· Διενέργεια παιγνίων μετά από αδειοδότηση
· Ίδρυση «Επιτροπής Εποπτείας Παιγνίων», η οποία θα παρακολουθεί την αγορά που ανοίγει και η οποία σταδιακά θα ενσωματώσει τις αρμοδιότητες όλων των υφιστάμενων εποπτικών αρχών.
· Ορισμός κανόνων υπεύθυνου παιχνιδιού για την προστασία των παικτών γενικά, των ανηλίκων ιδιαίτερα και της κοινωνίας γενικά (όπως ελάχιστο κόστος συμμετοχής στο παίγνιο ή στο στοίχημα περιορισμός της συμμετοχής ανηλίκων μόνο στα τεχνικά-ψυχαγωγικά παίγνια, ατομική κάρτα παίκτη, ώστε να παρακολουθούνται η ηλικία και οι χρηματορροές, κανόνες απορρήτου για την προστασία των παικτών με εξαίρεση τις ελεγκτικές και φορολογικές αρχές, κυρώσεις για την παραβίαση των όρων συμμετοχής στην αγορά).
· Φορολόγηση με διοικητικά τέλη εκκίνησης και λειτουργίας, φόρος παιγνίου και στοιχήματος επί του κύκλου εργασιών, φόρος στα κέρδη των παικτών όπως από τα λαχεία.
· Ελεύθερη διάθεση τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων και διεξαγωγή τους μόνο σε αδειοδοτημένους χώρους.
· Κανόνες αδειοδότησης τυχερών παιγνίων ή στοιχήματος με παιγνιομηχανήματα
· Υποχρεώσεις φορέων με παιγνιομηχανήματα
· Κανόνες και περιορισμοί παροχής υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα
· Αναθεώρηση του πλαισίου για το ιπποδρομιακό στοίχημα
Ποια τα οφέλη για τους πολίτες;
Τα οφέλη για τους πολίτες και την κοινωνία από το άνοιγμα και τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων συνοψίζονται στα εξής:
· Ρύθμιση της αγοράς και προστασία των παικτών, ιδιαίτερα των ανηλίκων
· Ένταξη σε πλαίσιο εποπτείας μιας αγοράς που υφίσταται και αφορά χιλιάδες παίκτες
· Είσπραξη εσόδων πάνω από 1 δισ. σε διάστημα 2-3 ετών, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της περικοπής των μισθών και των συντάξεων, ή στο 100% της περικοπής του ΠΔΕ.
· Είσπραξη στη χώρα έσοδα από το διαδικτυακό στοίχημα, αντί για εταιρίες που εδρεύουν στο εξωτερικό και σε φορολογικούς παραδείσους
3. Νέο φορολογικό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Ποιος είναι ο στόχος του νέου φορολογικού νομοσχεδίου;
Η πρόταση για το νέο σχέδιο νόμου για το φορολογικό συμπεριλαμβάνεται στα άμεσα επόμενα αναγκαία βήματα ώστε να αντιμετωπιστούν δομικά προβλήματα και ελλείμματα του φορολογικού συστήματος, κάποια από τα οποία η Ελληνική πολιτεία απέφυγε να αντιμετωπίσει τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία συντελούν στη διευκόλυνση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στη χώρα μας.
Πού εντάσσεται και τι περιλαμβάνει το νέο σχέδιο νόμου;
Το νέο σχέδιο νόμου για τη φορολογία εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Στις αρχές του 2011 θα ανακοινωθεί το συνολικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στο οποίο θα παρουσιάζονται:
· Όλες οι θεσμοθετημένες πτυχές του φορολογικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης (οι οποίες ισχύουν από το 2010 ή θα τεθούν σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2011)
· Όλα τα νέα πληροφοριακά συστήματα στην υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης που θα τεθούν σε παραγωγική λειτουργία από την αρχή του έτους και που αλλάζουν ριζικά το πλαίσιο ελέγχων και διαχείρισης της φορολογικής πληροφορίας
· Η αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού και κυρίως του ελεγκτικού μηχανισμού (διοικητικές και θεσμικές αλλαγές) για τον εντοπισμό της φορολογητέας ύλης. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται συγχωνεύσεις/καταργήσεις ΔΟΥ και η βέλτιστη κατανομή του προσωπικού στις υπηρεσίες.
· Το νέο πλαίσιο δίωξης (διοικητικής και ποινικής) της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένης της αυστηροποίησης και της ορθολογικοποίησης του συστήματος ποινών
· Δράσεις για την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης των πολιτών (επικοινωνιακή εκστρατεία και δράσεις ενημέρωσης)
Η επόμενη νομοθετική παρέμβαση αποσκοπεί στη συμπλήρωση του νομικού πλαισίου – υποστηρικτικά στις διοικητικές και ποινικές αλλαγές – και κατά συνέπεια στη θωράκιση του συστήματος με όσα νομικά εργαλεία απαιτούνται για την αποτελεσματική διενέργεια και έκβαση των φορολογικών ελέγχων, αλλά και τη συνολική λειτουργία του συστήματος.
Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου;
Α. Δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής
· Πλαίσιο επίλυσης φορολογικών διαφορών. Ήδη προτάσεις για βελτίωση του κώδικα διοικητικής δικονομίας έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης
· Φορολογική διαιτησία. Νέος θεσμός ανεξάρτητης διαιτησίας για φορολογικές διαφορές που επιταχύνει την επίλυσή τους και αποσυμφορεί τα δικαστήρια.
· Προσαρμογή και αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών ενάντια στη φοροδιαφυγή
· Αξιοποίηση πληροφοριών από το εξωτερικό και αντιμετώπιση της φορολογητέας ύλης που αποκαλύπτεται στο πλαίσιο συμβάσεων ανταλλαγής πληροφοριών
Β. Αναδιοργάνωση ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού
· Αναδιοργάνωση του συστήματος (και της διοίκησης) ελέγχων, συμπεριλαμβανομένης και της διοικητικής αναδιάρθρωσης του ελεγκτικού μηχανισμού.
· Σύνδεση με τον μόνιμο μηχανισμό και σταδιακή ενσωμάτωση του έργου της έκτακτης διοικητικής δομής με πέντε ομάδες δράσης που έχει δημιουργηθεί (φορολογικής μεταρρύθμισης, φορολογούμενων με μεγάλα εισοδήματα και μεγάλη περιουσία, επώνυμη και μεγάλη φοροδιαφυγή, ληξιπρόθεσμων οφειλών, απόδοσης παρακρατούμενων φόρων και φορολογικής συμμόρφωσης)
· Πλαίσιο για τη διαχείριση και την οργάνωση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών
· Κεντρικοποίηση συστήματος ελέγχων για μεγαλύτερη αντικειμενικότητα, ταχύτητα και πάταξη της διαφθοράς
· Νέο σύστημα αξιολόγησης εφοριακών και ελεγκτών
· Αντιμετώπιση της διαφθοράς στο φοροελεγκτικό μηχανισμό – αποτελεσματικό πλαίσιο άμεσης πειθαρχικής δίωξης και αποπομπής
Γ. Άλλες διατάξεις
Στην νομοθετική παρέμβαση θα περιλαμβάνονται και διατάξεις όπως η μείωση του συντελεστή των νομικών προσώπων από 24% σε 20% για τα κέρδη που δεν διανέμονται, αλλά και άλλες διορθωτικές και συμπληρωματικές διατάξεις που βελτιώνουν το ισχύον σύστημα.
ΣΥΚΑΔΕ: Μας ζητούν να μειώσουμε ποσοστό κέρδους στα τσιγάρα

Τα Καταστήματα Διαρκούς Εξυπηρέτησης δεν θα αποδεχτούν τη μείωση του ποσοστού κέρδους που επιχειρούν να επιβάλουν οι εταιρείες διάθεσης καπνικών προϊόντων, αναφέρει, σε ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης (ΣΥ.ΚΑ.ΔΕ.).
''Παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε τις τελευταίες ημέρες, δυστυχώς οι πληροφορίες και οι ανησυχίες μας που ήθελαν τις εταιρείες διάθεσης καπνικών προϊόντων να επιχειρούν, μέσα από τον καθορισμό των νέων προτεινόμενων τιμών, να μειώσουν το ποσοστό κέρδους μας, επιβεβαιώθηκαν'', προσθέτει.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει, επίσης, ότι με επιστολή που απέστειλαν στις 15 Δεκεμβρίου 2010 σε όλες τις εταιρείες, ξεκαθάρισαν ότι κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να γίνει αποδεκτό από το ΣΥ.ΚΑ.ΔΕ. και τα μέλη του.
''Επίσης με ανακοίνωση που εκδώσαμε στις 16 Δεκεμβρίου 2010 καλούσαμε την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού να ερευνήσει το ενδεχόμενο προσυνεννόησης μεταξύ των εταιρειών, αφού όλες οι εταιρείες οι οποίες προχώρησαν στον καθορισμό νέων προτεινόμενων τιμών, ακολούθησαν την ίδια τακτική. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας, συνήλθε εκτάκτως προχθές και εξέτασε την κατάσταση. Στη διάρκεια της συνεδρίας εκφράστηκε έντονη δυσφορία για την απαράδεκτη στάση που τήρησαν οι εταιρείες διάθεσης καπνικών προϊόντων, η οποία καμία σχέση δεν έχει με το πνεύμα που πρέπει να χαρακτηρίζει τη μεταξύ μας συνεργασία. Ταυτόχρονα όμως, είναι ομόφωνη και ξεκάθαρη απόφασή μας να μην αποδεχθούμε τη μείωση του ποσοστού κέρδους που επιχειρούν να μας επιβάλουν οι εταιρείες'', σημειώνει.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι αν δεν αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά ''σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις'', υπάρχει κίνδυνος το παράδειγμα των εταιρειών καπνικών προϊόντων να ακολουθήσουν κι άλλοι προμηθευτές τους, με καταστροφικές επιπτώσεις στον κλάδο και την επιβίωση των επιχειρήσεών τους.
''Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους συναδέλφους να αξιολογήσουν την κατάσταση και βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων της επιχείρησής τους, να μη διστάσουν να καθορίσουν τις τιμές τους -στο πλαίσιο του ελεύθερου ανταγωνισμού- με τρόπο που να διασφαλίζουν το ποσοστό κέρδους που ελάμβαναν πριν από την επιβολή των πρόσφατων φορολογιών'', καταλήγει।
InBusinessNews.com
ΤΟ ΚΑΠΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας», όπου με το Άρθρο 6 έγινε η αναδιάρθρωση των φορολογικών συντελεστών καπνικών προϊόντων, όπου κατ’ ουσίαν, “άνοιξε” το καπνικό ζήτημα και αναμένονται οι επόμενες κινήσεις εκατέρωθεν, για τη δρομολόγηση και την τελική έκβαση του καπνικού ζητήματος.
Βάση του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, με τους εμπλεκομένους στο εν’ λόγω ζήτημα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προχώρησε και έκανε το πρώτο βήμα. Με την Ψήφιση του παραπάνω νομοσχεδίου, μείωσε τη συνολική φορολογική επιβάρυνση στα καπνικά προϊόντα κατά 2%, μεγαλώνοντας την αποφορολογημένη αξία, απ’ όπου προκύπτει και η κερδοφορία των εμπλεκομένων στην παραγωγή – εισαγωγή και εμπορία των καπνικών προϊόντων.
Αναμένεται η πραγματοποίηση του δεύτερου βήματος, που δεν είναι άλλο από τη δέσμευση των εταιρειών καπνικών προϊόντων, για την ανατίμηση των προϊόντων τους, ώστε να παραχθεί: α) Η αύξηση των φορολογικών εσόδων (όπως προβλέπεται και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011), με την ανατίμηση των καπνικών προϊόντων, παρά τη μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης. β) Η ανάκαμψη της αποφορολογημένης αξίας, απ’ όπου προκύπτει και η κερδοφορία των εμπλεκομένων κλάδων.
Επίσης αναμένεται η ταυτόχρονη πραγματοποίηση του τρίτου βήματος με το δεύτερο, που δεν είναι άλλο από την επαναφορά της κερδοφορίας των λιανοπωλητών, οι οποίοι απώλεσαν την κερδοφορίας τους κατά 67% από την πώληση των καπνικών προϊόντων, με αποτέλεσμα την οικονομική εξαθλίωση και το κλείσιμο πολλών σημείων λιανικής πώλησης.
Η τελική έκβαση του καπνικού ζητήματος, θα κριθεί από την υλοποίηση των παραπάνω προϋποθέσεων, τόσο προς το χρόνο πραγματοποίησης τους, όσο και από το μέγεθος των απαραίτητων μεταβολών.
“Επιβλέπων και ρυθμιστής” της σταδιακής εξέλιξης των παραπάνω προϋποθέσεων, με δυνατότητα άμεσης διορθωτικής παρέμβασης, σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων, είναι το Υπουργείο Οικονομικών, όπου και αναμένει την ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων, όταν έκανε το πρώτο βήμα “καλής θέλησης”.
Άλλωστε στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται με Υπουργική Απόφαση ο καθορισμός της Σταθμισμένης Τιμής, όπου και θα κριθεί η όποια υλοποίηση των παραπάνω προϋποθέσεων. Προσανατολισμένη στόχευση του Υπουργείου θα είναι τόσο η διασφάλιση των φορολογικών εσόδων, όσο και η επαναφορά της κερδοφορίας των λιανοπωλητών.
Θέλω να πιστεύω πως οι εταιρείες θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους, τις παραπάνω προϋποθέσεις και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την θετική έκβαση του ζητήματος, “παίζοντας” με το χρόνο ανατίμησης, “χτίσιμο μεριδίων”, υποτιθέμενων αποθεμάτων, και κυρίως με το χρόνο και το μέγεθος επαναφοράς της κερδοφορίας των λιανοπωλητών.
Το μόνο σίγουρο, είναι πως η λύση για το καπνικό θέμα, ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ!!!
ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ
- NIKOS
- ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece