Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Κύπρος: Το καπνικό σε τροχιά Ε.Ε.


Η τιμή στο πακέτο

Ο Γ.Δ. του Υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι σε έξι μήνες θα αναγράφεται στο πακέτο τσιγάρων η τιμή πώλησης, όπως γίνεται σήμερα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών, ο νέος ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα βιομηχανοποιημένα καπνά γίνεται στη βάση της Οδηγίας 2008/118/ΕΚ, με την οποία σκοπείται, κυρίως, η υιοθέτηση της σταθμισμένης μέσης τιμής λιανικής πώλησης των τσιγάρων, ως βάση για τον υπολογισμό και τη διάρθρωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, με τον οποίο επιβαρύνονται τα τσιγάρα..
Περαιτέρω, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, πέρα από την πιο πάνω συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κοινοτικό κεκτημένο, στο εν λόγω νομοσχέδιο διαλαμβάνονται διατάξεις, με βάση τις οποίες αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, με τον οποίο επιβαρύνονται τα βιομηχανοποιημένα καπνά. Οι υπό αναφοράν προτεινόμενες αυξήσεις έχουν ως ακολούθως:
1. Τσιγάρα: αύξηση της τάξης των €0,39 ανά πακέτο των είκοσι τσιγάρων, με παράλληλη μείωση του αναλογικού φόρου από 44,5% στα 40%.
2. Πούρα και πουράκια: αύξηση της τάξης των €21,66 το κιλό, δηλαδή από €68,34 σε €90,00 το κιλό.
3. Λεπτοκομμένος καπνός που χρησιμοποιείται για την κατασκευή χειροποίητων στριφτών τσιγάρων και άλλα καπνά για κάπνισμα: αύξηση €60,00 το κιλό.
Εδώ έγινε μικρή μείωση, μετά από τη συζήτηση στην Επιτροπή. Η αρχική πρόταση προνοούσε πολύ μεγάλη αύξηση, για να μη στραφούν οι καπνιστές στο στριφτό τσιγάρο. Επεκράτησε όμως η άποψη να προστατευτεί το στριφτό τσιγάρο των φοιτητών και των φτωχών τάξεων.
Σημειώνεται ότι με την εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών φόρων κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα, εκτιμάται ότι θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα σε ετήσια βάση της τάξης των €31 εκατομ.
Στο στάδιο της συζήτησης του υπό αναφορά νομοσχεδίου, οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των εταιρειών εισαγωγής καπνικών προϊόντων είπαν ότι ο προτεινόμενος φόρος στον καπνό στριφτών τσιγάρων είναι υπέρμετρα υψηλός (€80 ανά κιλό). Η παρατήρησή τους συνέτεινε τελικά ώστε η φορολογία να μειωθεί κάτιτι.
Οι ίδιοι εκπρόσωποι τόνισαν, επίσης, ότι στην Ελλάδα, μετά την επιβολή υψηλών αυξήσεων των ανάλογων φόρων στα προϊόντα αυτά, θα υπάρξει δραματική αύξηση του λαθρεμπορίου. Οι ίδιοι εκπρόσωποι πρότειναν, υπό το φως των πιο πάνω, την κλιμακωτή αύξηση των ΕΦ. Τέλος, οι ίδιοι εκπρόσωποι τόνισαν ότι οι προτεινόμενες από την Κυβέρνηση προτάσεις για αύξηση των ΕΦΚ θα πλήξουν τους καταναλωτές φθηνών καπνικών προϊόντων, αντί αυτούς οι οποίοι αγοράζουν ακριβά καπνικά προϊόντα.

 

ΣΗΜΕΡΙΝΗ 11/12/2010 | Του Άδωνη Παλληκαρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ, Greece